foto: Ekrānuzņēmums
Nīderlandē aizvadītas unikālas bēres, kurās nelaiķis apglabāts "dzīvā zārkā"
"Dzīvais zārks", kas radīts no micēlija
Pasaulē
2020. gada 16. septembris, 05:30

Nīderlandē aizvadītas unikālas bēres, kurās nelaiķis apglabāts "dzīvā zārkā"

Jauns.lv

Nīderlandē aizvadītas pirmās bēres, kurās nelaiķis guldīts zārkā, kas izgatavots no micēlija - šķiedrām, kas veido zem zemes esošo sēņu daļu, raksta "The Guardian". Šis organiskais zārks ir videi draudzīgs un ātri sadalās dabā, tāpēc tiek dēvēts par "dzīvo zārku".

Nīderlandiešu jaunuzņēmuma "Loop" dibinātājs Bobs Hendrikss stāsta, ka pie idejas izveidot "Living Cocoon" ("Dzīvais kokons") zārku nonācis, ar kādu radinieku runājot par dzīves ciklu.

"Viņš bija zaudējis māti, bet bija laimīgs, jo, pateicoties šai kastītei, viņa jau drīz atkal nokļūs pie dabas, turpinot dzīvot kokos," stāsta Hendrikss.

26 gadus vecais biodizainers, kurš studējis Delftas Tehniskajā universitātē, vietējiem medijiem stāsta, ka viņa radītais "dzīvais zārks" cilvēkiem atkal ļaus kļūt vienotiem ar dabu. "Mēs varam bagātināt augsni, nevis to piesārņot," viņš uzsver.

Micēlijs ne tikai neitralizē toksīnus un nodrošina svaigumu visam, kas aug virs zemes, bet tā šķiedras var izmantot arī pārtikas, apģērba un iepakojumu izgatavošanā. "Šis zārks nozīmē, ka mēs faktiski pabarojam zemi ar savu ķermeni. Mēs esam barības vielas, nevis atkritumi," saka idejas autors.

Jaunais uzņēmējs stāsta, ka tradicionālajos zārkos cilvēka ķermenis turpina sadalīties pat 10 gadu. Tas notiek tik ilgi, jo zārki ierasti tiek lakoti, tajos ir metāliskas sastāvdaļas, turklāt nelaiķis tiek ieģērbts sintētiskās drēbēs.

foto: Ekrānuzņēmums
Idejas autors Bobs Hendrikss

Savukārt šis zārks augsnē uzsūcas mēneša vai sešu nedēļu laikā, aktīvi veicinot tajā esošā ķermeņa sadalīšanos un bagātinot apkārtējās augsnes kvalitāti. Pilnīga sadalīšanās notiek divu līdz trīs gadu laikā.

"Loop" pagaidām sadarbojas ar diviem apbedīšanas birojiem Hāgā. Uzņēmums ir izgatavojis 10 "dzīvos zārkus", katrs maksā aptuveni 1250 eiro. Uzņēmējs cer, ka cena samazināsies līdz ar ražošanas apjoma pieaugumu. Hendrikss sagaida, ka šāda veida zārki kļūs par ierastu un normālu lietu bēru ceremonijās.