Dāņu izgudrotājs Madsens pirmo reizi atzinies nežēlīgajā zviedru žurnālistes slepkavībā
Uzņēmējs Pīters Madsens un nogalinātā zviedru žurnāliste Kima Valla
Pasaulē
2020. gada 9. septembris, 19:49

Dāņu izgudrotājs Madsens pirmo reizi atzinies nežēlīgajā zviedru žurnālistes slepkavībā

Jauns.lv

Dāņu uzņēmējs un izgudrotājs Pīters Madsens, kuram 2018.gadā piesprieda mūža ieslodzījumu par zviedru žurnālistes Kimas Vallas nogalināšanu un sadalītā ķermeņa izmešanu jūrā 2017.gadā, pirmo reizi atzinis savu vainu slepkavībā, ziņo "The Guardian".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

49 gadus vecais Pīters Madsens, kurš 2018.gadā tika notiesāts 30 gadu vecās žurnālistes Kimas Vallas slepkavībā, seksuālā uzbrukumā un līķa apgānīšanā, visu tiesas procesu uzstāja, ka notikušais 2017.gada augustā bijis negadījums - viesojoties Madsena radītajā zemūdenē "Nautilus", žurnālistei uz galvas esot uzkritis lūkas vāks, kā rezultātā sieviete gājusi bojā.

Nu klajā nākusi jauna informācija - Madsens slepkavībā vaļsirdīgi atzinies žurnālistam Kristianam Linnemanam, kurš dokumentālās filmas ietvaros intervējis notiesāto vīrieti. Slepus veicot sarunas ierakstu, Linnemans Madsenam pajautājis, vai viņš nogalināja Vallu laikā, kad viņa intervijas nolūkos viesojās viņa zemūdenē. "Jā," atbildējis Madsens.

foto: REUTERS/SCANPIX
Pīters Madsens

"Tā ir mana vaina, ka viņa nomira," teica notiesātais uzņēmējs. "Tā ir mana vaina, jo es pastrādāju noziegumu. Tā visa ir mana vaina. Vainīgais ir tikai viens, un tas esmu es," atzinies Madsens. Intervija ar slepkavu gatavota "Discovery Networks Denmark" producētajai dokumentālajai filmai.

Madsens savā cietuma kamerā intervēts vairāk nekā 20 stundu. Dāņu uzņēmējs intervijas laikā atzinis vairākus faktus, uz kuriem iepriekš uzstājusi prokuratūra, bet kurus Madsens pats līdz šim bija noliedzis.

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

gallery icon
35

Zviedru žurnāliste Kima Valla pēdējo reizi dzīva redzēta tieši uz Madsena radītās zemūdenes "Nautilus" 2017.gada 10.augustā.

Pusstundu pēc došanās ceļā 40 tonnas smagā un 18 metru garā zemūdene nogrimusi. Zviedrijas mediji ziņoja, ka zemūdenes īpašnieku izglāba kāda privāta laiva, taču žurnāliste, kura todien uz zemūdenes klāja atradusies, lai izveidotu par to materiālu, pazuda bez vēsts. 

Lielākā pašdarinātā zemūdene “Nautilus”

Dāņu miljonārs un izgudrotājs Pīters Madsens un viņa zemūdene “Nautilus”.

gallery icon
7

10 dienas pēc tam, kad tika paziņots par sievietes pazušanu, Kopenhāgenas krastos tika atrasts viņas sadalītais rumpis. 2017.gada oktobrī jūrā atrastas arī pārējās sievietes ķermeņa daļas, tostarp rokas, kājas un galva.

Lai gan dāņu uzņēmējs apgalvoja, ka žurnālistes nāvi izraisījis zemūdenes lūkas vāks, kas uzkritis uz viņas galvas, autopsijā netika fiksēti galvaskausa lūzumi, kas izslēdza šādu versiju. Tā vietā brūces konstatētas uz sievietes ribām un dzimumorgānu apvidū. Vēlāk apsūdzētais mainījis savu versiju par notikušo, apgalvojot, ka zviedru žurnāliste mirusi pēc saindēšanās ar oglekļa monoksīdu. Madsens tiesā stāstījis, ka vēlāk “apglabājis” žurnālisti jūrā.

foto: AFP/Scanpix
Kima Valla

Turpinoties lietas izmeklēšanai, prokurors tiesā iesniedzis arī cieto disku, kas, iespējams, piederējis Pīteram Madsenam. Cietā diska glabātos video materiālos redzamas šausminošas ainas ar sieviešu spīdzināšanu, dedzināšanu un galvas nogriešanu.

Mirušās Kimas Vallas piemiņas pasākums

Žurnālistes Kimas Vallas piemiņas pasākums un vienlaikus arī fonda dibināšanas sarīkojums.

gallery icon
6

2018.gada aprīlī Madsenam tika piespriests mūža ieslodzījums.

Prokurors Džeikobs Bačs Džepsens norādīja, ka Madsens ir bīstams sabiedrībai un izdarījis "tik pretīgu un atbaidošu noziegumu, ka nav uzskatāms par normālu cilvēku". Tiesā Kopenhāgenā liecināja arī psihoterapeits, kurš informēja, ka Pīters Madsens uzskatāms par narcistisku sociopātu bez empātijas spējām, taču psihiski nav nepieskaitāms, tāpēc tiesājams.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās