foto: ekrānuzņēmums no video
Pieķerts melos: videoklipā saskata Bībera palīgā saucienu
Vietējais dezinformācijas portāls saskatījis virkni slēptu ziņojumu popzvaigznes Džastina Bībera piecus gadus vecā videoklipā.
Pasaulē
2020. gada 31. augusts, 04:25

Pieķerts melos: videoklipā saskata Bībera palīgā saucienu

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Džastina Bībera klipa slēptie ziņojumi – SIA "Memory Water" strukturētā ūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš šoreiz "Facebook" sazvērestības teoriju piekritējus izglīto popmūzikā. Pļaviņa koptais portāls "Mainampasauli.news" piedāvā visai alternatīvu, brīžiem, šķiet, sliktā fantastikā balstītu skatījumu uz pasauli.

Šoreiz runa ir par kanādiešu dziedātāja Bībera un amerikāņu mākslinieku "Skrillex" un "Diplo" sadarbībā 2015. gadā izdotās dziesmas "Where Are Ü Now" videoklipu. Tas nofilmēts, pārklājot mūzikas klipiem tipiskos dziedātāja uzstāšanās kadrus ar citiem kadriem, kuros Bībers redzams kā daļa no dažādiem krāsainiem zīmējumiem.

Slepenie vēstījumi

Klips, kas kopā ar dziesmu izpelnījās kritiķu un fanu labvēlību, vienlaikus piesaistījis sazvērestību teoriju sludinātājus. Viņiem tīk pētīt gan otrādi apgrieztus ziņojumus vecās roka balādēs, gan videomateriālus ar viena kadra “slēptajiem vēstījumiem”. Arī Bībera klipā tā specifiskā formāta dēļ saskatīta virkne “zemapziņas vēstījumu” par reliģiju, labo un ļauno, un Holivudas pedofiliem, kuru upuris esot arī pats dziedātājs.

Rakstā vārdā nenosaukts autors izvēlas šo vēstījumu pasniegt kā savas personīgās dienasgrāmatas ierakstu. Aizdomām būtu jārodas jau no dziesmas nosaukuma vien, teikts publikācijā, kurā "Where Are Ü Now" iztulkots kā “Kur tu esi, kad esi man vajadzīgs?”.

Piesaukts arī 11. septembris

Turpinājumā pausts, ka video ir pārpilns ar sātaniskiem, seksuāliem un vardarbīgiem attēliem, netrūkstot arī politisku vēstījumu. Kā piemērs minēts kadrs, kurā Bībers apzīmēts kā savāda būtne ar taustekļiem roku vietā, norādot uz uzrakstu "Bush did 9/11" (Bušs organizēja 11. septembra teroraktus – Red.).

Tad piepeši apgalvots, ka šāds attēls spilgti sasaucas ar ASV seksuālajos noziegumos apsūdzētā, nu jau mirušā finansista Džefrija Epsteina mājās atrastu gleznu, kurā 43. ASV prezidents Džordžs V. Bušs redzams ar papīra lidmašīnām blakus diviem sabrukušiem koka klucīšu torņiem.

foto: ekrānuzņēmums no video
Viens no kadriem, kuri sazvērestību meklētājiem likuši nospriest, ka Bībers sauc palīgā.

Uzreiz pēc tam: “Jāpiebilst, ka daudzos kadros Bībers lūdz pēc palīdzības, raud. Tas liek domāt, ka arī viņš ir seksuālās vardarbības upuris.”

Precīzi divās īsās rindkopās lasītājiem pasviesta viela pārdomām gan par 11. septembra teroraktu alternatīvajiem skaidrojumiem, gan par Bībera nelaimi. Lietoto vārdu, frāžu un stila dēļ gan nebeidz pamest sajūta, ka tas ir Google Translate vai citu digitālu tulkošanas rīku produkts vai arī cilvēka pavirši iztulkots savārstījums, kas oriģināli sarakstīts angļu valodā.
Ar Google meklētāja palīdzību ir atrodams divus gadus vecs raksts angļu valodā ar teju identiskiem izteikumiem portālā Steemit.com.

Fanu, nevis Bībera vēstījumi

Visai viegli ir atrodams arī paša dziedātāja, viņa sadarbības partneru un klipa veidotāju stāstītais. Gan Bībers, gan "Skrillex" un "Diplo", kuri tobrīd bija apvienojušies ar nosaukumu "Jack Ü", medijos, tostarp "The New York Times" videointervijā, detalizēti skaidrojuši dziesmas rakstīšanas procesu, atklājot, ka tā vēsta par izirušām romantiskajām attiecībām, otra cilvēka vienaldzību un no šīs situācijas izrietošo vientulību.

Klips tapis, ar sociālo tīklu palīdzību uzaicinot talantīgākos Bībera fanus uz trīs dienu garu vizuālās mākslas maratonu, kura laikā tapa dažādie video attēlotie zīmējumi ar Bīberu kā galveno varoni. Tajos tiešām ir lērums vēstījumu, taču tie visdrīzāk ir fanu, nevis dziedātāja pausti.

Vietnē "YouTube" pirms pieciem gadiem ievietotajam klipam ir krietni vairāk nekā viens miljards skatījumu. 2015. gada MTV Video Music Awards klips uzvarēja labāko vizuālo efektu kategorijā.

Murgu fabrika

Pļaviņš, pateicoties īpaši enerģiskai darbībai pandēmijas laikā, nostiprinājies kā vadošs pašmāju sazvērestību teoriju sludinātājs. Līdz šim viņš aktīvi aģitējis pret vakcināciju, regulāri apsūdz "Microsoft" dibinātāju, filantropu Bilu Geitsu centienos iegūt kontroli pār cilvēci ar mikročipu palīdzību, notikumos Baltkrievijā vaino Džordžu Sorosu, nevis diktatora Lukašenko trieciennieku pastrādātās zvērības.

Pavasarī Pļaviņš bija aizrāvies ar vēstījumiem, ka ASV prezidents Donalds Tramps karo pret pedofilu eliti un pie Ņujorkas piestājis aviācijas bāzes kuģis, lai atbrīvotu bērnus no pazemes bunkuriem...

Kā visnotaļ interesanta izceļas šī nianse – viņa uzņēmuma "Memory Water" sociālo tīklu komunikācijā bez jebkādas pietātes paustas tās pašas idejas un apgalvojumi, kuri par skandalozu padarījuši uzņēmuma saimnieku.

Nav respekta pat pret dabas likumiem

Kamēr mārketinga loģika it kā paredz, ka zīmolam vajadzētu distancēties no apšaubāmu uzskatu paušanas, "Memory Water" tīmekļa vietnē jau pirmajā lapā atrodama mirkļbirka #MainamPasauli un citāts: “Mēs redzam pasauli citādāk. Mums nav pilnīgi nekāda respekta pret lietu ierasto kārtību.”

Pats uzņēmums arī līdz šim ir iekļuvis vairākos skandālos. To pamatā gan ir daudz pasaulīgāka, laicīgāka lieta – nauda. 2018. gada skandāls saistīts ar aizdomām par partijas KPV LV slēptu reklamēšanu, par ko KNAB piemēroja 600 eiro lielu sodu.
Pērn šaubīgā veidā iegūts sociālā uzņēmuma statuss ļāva Pļaviņa firmai tikt pie 133 000 eiro liela granta no KPV LV pārvaldībā esošās Labklājības ministrijas.

Ja par pašu Pļaviņa strukturēto ūdeni – viņš apgalvo, ka tas ir savirpuļots kvintiljons reižu, tātad, pēc matemātiskiem aprēķiniem, vecāks par Visumu...

Pasaules mainītāji

Visu minēto – ne tikai teorijas par Bīberu – savā veidā arī ietver un strukturē kā ziņu portāls nomaskētā vietne Mainampasauli.news.

Tās kontaktu sadaļā norādīta biedrība "Veselību visiem", kura, saskaņā ar datubāzi firmas.lv, 2009. gada 13. janvārī reģistrēta Ķekavas novada Daugmales pagastā, turpat, kur "Memory Water". Firmai un biedrībai kopīgs ir arī 1982. gadā dzimušās Tatjanas Pļaviņas vārds. Viņa ir simtprocentīga īpašniece un patiesā labuma guvēja SIA "Memory Water" un amatpersona minētajā biedrībā.

Persona ar tādu pašu vārdu, uzvārdu un personas koda pirmo pusi 2010. gadā ziedojusi 500 latu (711 eiro) sīkpartiju apvienībai ATBILDĪBA – sociāldemokrātiska politisko partiju apvienība.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Viņi melo – Pieķerts melos! saturu atbild SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.