foto: AP/Scanpix
Izraēlu satricina skolnieces grupveida izvarošana: vīrieši stāvējuši rindā, lai pastrādātu baiso noziegumu
Protestētāja Telavivā raud.
Pasaulē
2020. gada 24. augusts, 19:23

Izraēlu satricina skolnieces grupveida izvarošana: vīrieši stāvējuši rindā, lai pastrādātu baiso noziegumu

Jauns.lv

Izraēlā plašu sašutumu, protestus un politiķu uzmanību pievērsis kāds šokējošs gadījums, kad brīvdienu laikā kūrortpilsētā Eilatā grupveidā izvarota kāda 16 gadus veca meitene. Šobrīd policija meklē, aiztur un nopratina vainīgos, bet sabiedrība, jo īpaši sievietes, ir dziļi satriektas, tāpēc vienojas protestos.

Ārvalstu prese vēstī, ka noziegums tika pastrādāts vienā no Eilatas viesnīcām. Sākotnējās ziņas liecināja, ka izvarošanā piedalījās liels skaits cilvēku, sākumā tika minēts, ka tie bija 30 vīrieši, taču vēlāk policija noskaidroja, ka skaits tomēr varētu būt mazāks – virs desmit. Daži aculiecinieki likumsargiem atklājuši, ka varmākas stāvēja rindā viesnīcas vestibilā.

Likumsargi šobrīd ir identificējusi vairāk nekā 10 iesaistītos, un viņi apgalvo, ka jauniete esot devusi piekrišanu, taču pati cietusī atzinusi, ka viņu iebiedēja, tāpēc viņa vienkārši klusēja un neizrādīja pretošanos. Zināms, ka aizdomās turēto vidū ir kā nepilngadīgie, tā vīrieši vecumā virs 20 gadiem

Izraēlas mediji raksta, ka cietusī jauniete ar savu paziņu devusies brīvdienās uz Eilatu, kur satikusies ar paziņas paziņām. Viņi visi devušies kopā iedzert, bet tad atgriezušies viesnīcā, kur vīrieši viens pēc otra izvarojuši meiteni. Paziņa mēģināja cietušajai palīdzēt, bet nesekmīgi.

Izmeklēšanā arī atklājies, ka notiekošais ticis filmēts un pārsūtīts citiem cilvēkiem. Vēl kāds aizdomās turētais policijai klāstījis, ka notiekošajā iesaistījās vairāk nekā 30 cilvēki, taču videonovērošanas kameras apliecinās, ka viss notika ar piekrišanu. Zināms, ka aizturēto vidū ir arī kāda sieviete, viesnīcas menedžere.

Tikmēr nosodījumu notikušajam pauduši gan aizsardzības ministrs Benijs Gancs, gan Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu, kurš notikušo nodēvējis par “šokējošu”. Savukārt valsts prezidents Reuvens Rivlins ar vēstuli vērsies pie savas valsts jaunatnes: “Seksuāli uzbrukumi, izvarošana, seksuāla izmantošana, seksuāla vardarbība – tie ir daži no traipiem, kurus nevar iztīrīt. Tie ir nepiedodami robežu pārkāpšanas gadījumi, un tie iznīcina mūs kā sabiedrību. Kā cilvēkus.”

Svētdien daudzi iedzīvotāji vienojās plašos protestos un simboliskā streikā, lai nosodītu seksuālu vardarbību pret sievietēm.

"Nē nozīmē nē!" Izraēlā protesti pēc skolnieces grupveida izvarošanas

gallery icon
22

Stundu ilgais sieviešu streiks, kas notika svētdienas pēcpusdienā, tika īstenots ar mērķi, lai protestētu pret pieaugošo vardarbību pret sievietēm un meitenēm Izraēlā, kā arī pienācīga soda trūkumu pāridarītājām, skaidroja “Bonot Alternativa” sieviešu grupas pārstāves.

Reaģējot uz notiekošo, Telavivas amatpersonas svētdien aizkrāsoja pirms 18 gadiem uzzīmēto glūnošo puišu zīmējumu, kas bieži ticis kritizēts, jo tas uzzīmēts pie loga, kur atrodas sieviešu ģērbtuves pie pilsētas pludmales.

foto: VIA REUTERS
Telavivā aizkrāso "lūriķus".

Telavivas mērs šo soli skaidroja tā: “Izteiksmes brīvība un māksla ir mūsu pilsētas svarīga vērtība, bet tā iemesla dēļ, ka zīmējums bija uzskatāms kā aizliegtu un krimināli sodāmu nodarbju akceptēšana, mēs nolēmām no tā atvadīties.”

Šobrīd izmeklēšana šajā lietā turpinās.