foto: AFP/Scanpix
Jau šovakar nosūtīs lidmašīnu, lai komā esošo Krievijas opozīcijas līderi Navaļniju pārvestu uz Vāciju
Pasaulē
2020. gada 20. augusts, 22:25

Jau šovakar nosūtīs lidmašīnu, lai komā esošo Krievijas opozīcijas līderi Navaļniju pārvestu uz Vāciju

Jauns.lv / LETA

Šovakar plkst.22 pēc Griničas laika (piektdien plkst.1 pēc Latvijas laika) tiks nosūtīta medicīniskā lidmašīna pēc Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija, kurš pēc saindēšanās atrodas komā Omskas slimnīcā, ceturtdien pavēstīja Vācijas nevalstiskā organizācija "Cinema For Peace".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Navaļnijam pēc saindēšanās nonākot komā, ļaudis Krievijā ar plakātiem izgājuši ielās

gallery icon
11

"Mēs pusnaktī nosūtīsim medicīnisko lidmašīnu ar medicīnisko aparatūru un speciālistiem, ar kuru Navaļniju var nogādāt Vācijā," pavēstīja "Cinema For Peace" organizācijas vadītājs Jaka Biziļs, piebilstot, ka Berlīnes klīnika "Charite" ir gatava ārstēt Navaļniju.

"Cinema For Peace" 2018.gadā organizēja "Mediazona" izdevēja un grupas "Pussy Riot" dalībnieka Pjotra Verzilova nogādāšanu Berlīnē. Arī Verzilovs tolaik bija saindēts un ārstējās "Charite".

Biziļs apliecināja, ka lūgums saņemts no Navaļnija ģimenes.

Navaļnijam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Viņa preses sekretāre Kira Jarmiša pavēstījusi, ka Navaļnijs no rīta dzēris vienīgi tēju, un izteikusi pieņēmumu, ka opozicionārs ticis saindēts.

Omskas apgabala Veselības ministrija paziņoja, ka Navaļnijs atrodas dabiskā komā un pieslēgts plaušu ventilēšanas aparātam.

 Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien pauda satraukumu par Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kurš šobrīd pēc saindēšanās atrodas komā Omskas slimnīcā.

Kopīgā preses konferencē Makrons pavēstīja, ka Francija ir gatava sniegt palīdzību Navaļnijam un viņa ģimenei, kas saistīts ar veselību, patvērumu vai aizsardzību, savukārt Merkele pavēstīja, ka Navaļnijs var saņemt ārstēšanu Vācijā vai Francijā.

Makrons sacīja, ka viņi ar Merkeli, kura ieradusies vizītē Francijā, "ilgi" apsprieduši Navaļnija lietu.

Makrons aicināja sniegt "pilnīgu skaidrību" par apstākļiem, kādos Navaļnijs nonācis komā, sakot, ka Francija būs "ārkārtīgi modra" par incidenta izmeklēšanu.

Merkele pavēstīja, ka ziņas par Navaļniju "mani patiesi sarūgtināja".

"Es ceru, ka viņš var atlabt un, dabiski, vai tā būtu Francija, vai Vācija, viņš var no mums saņemt visu palīdzību un nepieciešamo medicīnisko atbalstu", ja tiks izteikts oficiāls lūgums, sacīja Merkele.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vācijas kanclere norādīja, ka Eiropas līderi "pieprasīs paskaidrojumus" par notikušo, "jo no tā, ko mēs dzirdam, nav pārāk skaidrs, un apstākļiem par šo saindēšanos jābūt daudz caurredzamākiem".

Medija "Mediazona" izdevējs Pjotrs Verzilovs ceturtdien pavēstīja, ka Berlīnes klīnikas "Charite" speciālisti piekrituši pieņemt ārstēšanai Navaļniju.

Pēc Verzilova teiktā, viņš personīgi vērsies pie "Charite", kur viņš pats ārstējās pēc saindēšanas 2018.gadā, ar lūgumu palīdzēt organizēt Navaļnija ārstēšanu. Uz jautājumu, vai tam piekrīt Navaļnija sieva Jūlija, Verzilovs atbildēja, ka "visi uzskata, ka "Charite" ir labākais variants".

Vācijas nevalstiskā organizācija "Cinema For Peace", kas 2018.gadā organizēja Verzilova nogādāšanu Berlīnē, apstiprināja, ka strādā pie Navaļnija nogādāšanas Vācijā.

"Humānu apsvērumu dēļ mēs esam organizējuši lidmašīnu ar medicīnisko aprīkojumu, kas var nogādāt Navaļniju Vācijā," laikrakstam "Bild" pavēstīja organizācijas vadītājs Jaka Biziļs.

Viņš apliecināja, ka "Charite" piekritusi ārstēt Navaļniju un lūgums saņemts no viņa ģimenes, un šobrīd tiek gaidīta Vācijas varasiestāžu atļauja veikt transportēšanu.

Tikmēr arodbiedrības "Ārstu alianse" preses sekretāre Irina Kvasko pavēstīja, ka vairākas valstis, ieskaitot Vāciju, piedāvājušas savu palīdzību Navaļnija ārstēšanā. Arodbiedrības vadītāja ir Navaļnija ārstējošā ārste Anastasija Vasiļjeva.

Navaļnijam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Omskas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļas ārsti strādā, lai glābtu Navaļnija dzīvību, pavēstīja slimnīca.