Pasaulē
2020. gada 12. augusts, 04:47

“Tautu iesloga tur, kur agrāk lika zaglēnus un bomžus!” Uzņēmējs no Minskas stāsta par situāciju Baltkrievijā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Baltkrievijā aizrit jau ceturtā protestu diena, kopš starptautiski kritizētajām un par taisnīgām neatzītajām prezidenta vēlēšanām 9. augustā, kuru rezultātā jau sesto reizi pēc kārtas pie varas palika Aleksandrs Lukašenko. Par situāciju valstī no sava skatpunkta Jauns.lv telefonsarunā izstāstīja Minskā dzīvojošais uzņēmējs Vladimirs Severins.

Vēl 2006. gadā Vladimirs Severins pats strādāja vēlēšanu štābā, asistējot vienam no Lukašenko toreizējiem oponentiem – kādreizējam Baltkrievijas sociāldemokrātu partijas līderim un Baltkrievijas Valsts universitātes rektoram (1996.-2003.) Aliaksandram Kazuļinam.

Kazuļins Lukašenko prezidentūras laikā paguva ieņemt arī ministra amatu, taču valsts galvas labvēlību zaudēja.

Vladimiram Severinam šobrīd pieder Minskā bāzēts interneta veikals. Viņš pauž atbalstu protesta akcijām kaimiņvalsts galvaspilsētā.

Baltkrievijā turpinās protesti

Tūkstošiem cilvēku pirmdienas vakarā izgājuši Minskas ielās, lai turpinātu protestus pret prezidenta vēlēšanu iznākumu, vēsta mediji un aculiecinieki. Policija izmantojusi ...

gallery icon
46

Ieslodzījuma vietas esot pilnas

“Cilvēki jau trešo dienu iziet ielās, lai skaļi demonstrētu, par ko ir balsojuši, jo vēlēšanās viņu griba nav uzklausīta. Policija tikmēr aiztur un ietupina savas tiesības sargājošus pilsoņus tur, kur ikdienā lika zaglēnus un bomžus,” par valstī notiekošo izsakās Vladimirs, kurš telefonsarunas laikā atrodas Minskā.

Uzņēmējs arī apgalvo, ka galvaspilsētā likumsargiem vairs neesot vietas aizturēto ieslodzīšanai, tādēļ policisti ved noķertos protestētājus uz citām vietām. “Parastos iedzīvotājus pataisa par kaut kādiem cietumniekiem,” piebilst Vladimirs.

foto: ekrānuzņēmums no video
“Neticu, ka policija nostāsies cilvēku pusē. Iepriekšējās reizēs tas nekad nav noticis, Lukašenko galu galā jau daudzus gadus būvē šo represīvo sistēmu," par situācijas iespējamo attīstību izsakās Minskas uzņēmējs Vladimirs Severins. Ekrānuzņēmumā redzami policijas iecirkņa pagalmā izvietoti aizturētie.

Sarunā ar Jauns.lv vīrietis arī komentē vietējo ļaužu informētību par sekām, kas atstājusi pēdējo dienu asā konfrontācija starp iedzīvotājiem un policiju: “To, ka ir miris tas viens cilvēks, par kuru tika ziņots – to es zinu 100%, taču kaut ko citu komentēt ir grūti. Zinu, ka policisti apmētā protestētājus ar gaismas granātām.”

Valdība stāstot, ka interneta traucējumus rada naidīgie rietumi

Atsevišķos ārvalstu medijos, runājot par kaimiņvalsts iedzīvotāju centieniem būvēt barikādes, konfrontējot likumsargus, tiek vilktas paralēles starp Baltkrievijā pašreiz notiekošajiem protestiem un 2013. gada 21. novembrī Ukrainā aizsākto, liktenīgo protesta kustību “Eiromaidans” (Pašcieņas revolūcija).

Vladimirs stāsta, ka protestējošie atsevišķās vietās barikādes tik tiešām mēģina būvēt, taču, pienākot dienai, protesti pierimst un pilsētas komunālie servisi šīs konstrukcijas likvidējot.

foto: REUTERS/SCANPIX
“Neticu, ka policija nostāsies cilvēku pusē. Iepriekšējās reizēs tas nekad nav noticis, Lukašenko galu galā jau daudzus gadus būvē šo represīvo sistēmu," par situācijas iespējamo attīstību izsakās Minskas uzņēmējs Vladimirs Severins.

“Vakarpusē ļaudis tās atkal sabūvē, dienā to visu atkal nojauc, tā uz riņķi,” piebilst uzņēmējs.

Runājot par to, kā tuvākajās dienās varētu mainīties situācija valstī un konkrēti mijiedarbība starp protestētājiem un policiju, Vladimirs pauž: “Neticu, ka policija nostāsies cilvēku pusē. Iepriekšējās reizēs tas nekad nav noticis, Lukašenko galu galā jau daudzus gadus būvē šo represīvo sistēmu.”

OMON Baltkrievijā brutāli aiztur protestētājus

Baltkrievijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 250 cilvēkus demonstrācijās pret centrālās vēlēšanu komisijas atteikšanos reģistrēt augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām opozīcijas kandidātus, ...

gallery icon
38

Uzņēmējs arī piebilst, ka pēdējās dienās viņš pats ir pārliecinājies, ka valstī ir ikdienai netipiskas problēmas ar pieeju internetam, kā arī tiek traucēti sakari.

“Man internets neiet jau otro dienu. Valdība gan iedzīvotājiem mēģina stāstīt, ka pie tā atbildīgi ir rietumi, kuri apņēmušies destabilizēt situāciju valstī,” atklāj Vladimirs.

Par situāciju Baltkrievijā:

Jau ziņots, ka Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām 9. augustā joprojām notiek protesti.

Demonstranti iesaistās sadursmēs ar drošības spēkiem, ceļ barikādes un apmētā likumsargus ar Molotova kokteiļiem un pirotehniku.

Kārtības sargi tikmēr atbild ar trokšņa granātām, kā arī liek lietā asaru gāzi. Šādas sadursmes Minskā un citās pilsētās turpinās vairāku stundu garumā.

Svētdienas naktī Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās protestēja tūkstošiem cilvēku. Policija ziņoja, ka par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētās masu akcijās tika aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, tostarp 1000 Minskā.

Svjatlana Cihanouska - opozīcijas kandidāte Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās

gallery icon
62

Jauns.lv arī vēstīja, ka saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, kuri tiek starptautiski apšaubīti, Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko esot savācis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – tikai 9,9%.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un pieprasīja varasiestādēm nodot varu opozīcijai.

Otrdien gan izskanēja, ka viņa ir pametusi Baltkrieviju un šobrīd atrodas Lietuvā. Savu lēmumu kandidāte skaidroja emocionālā video.