foto: EPA/Scanpix
"Islāma valsts" sarīkotā uzbrukumā Afganistānas cietumam nogalināti 29 cilvēki
Vairākiem ieslodzītajiem uzbrukuma laikā izdevies izbēgt.
Pasaulē
2020. gada 3. augusts, 15:43

"Islāma valsts" sarīkotā uzbrukumā Afganistānas cietumam nogalināti 29 cilvēki

Jauns.lv / LETA

Bruņotā uzbrukumā cietumam Afganistānas austrumos, Džalālābādā, nogalināti vismaz 29 cilvēki un vēl 50 ievainoti, ziņo amatpersonas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Drošības spēki pirmdienas pēcpusdienā cietumu atkarojuši, tomēr Džalālābādas centrā joprojām noris sporādiskas apšaudes.

Kā pavēstīja Nangarhāras provinces gubernatora preses pārstāvis, bojāgājušo vidū ir civilisti, cietumnieki, cietuma sargi un drošības spēku locekļi.

foto: EPA/Scanpix
Vairākiem ieslodzītajiem uzbrukuma laikā izdevies izbēgt.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies teroristu grupējuma "Islāma valsts" atzars, kas bāzējas Nangarhārā.

Uzbrukums sākās svētdienas vakarā, kad "Islāma valsts" pašnāvnieks uzspridzināja ar sprāgstvielām piekrautu automašīnu pie cietuma galvenajiem vārtiem. Pēc tam kaujinieki atklāja uguni un iebruka cietumā.

Vairākiem ieslodzītajiem uzbrukuma laikā izdevies izbēgt, atklāja kāda Nangarhāras provinces amatpersona.

foto: REUTERS/SCANPIX
Drošības spēki pirmdienas pēcpusdienā cietumu atkarojuši, tomēr Džalālābādas centrā joprojām noris sporādiskas apšaudes.

Cietumā atrodas aptuveni 1500 ieslodzītie, no kuriem vairāki simti ir saistīti ar "Islāma valsti".

"Taleban" pārstāvis Suhails Šahīns ziņu aģentūrai AP norādīja, ka talibi ar uzbrukumu Džalālābādā nav saistīti.

Kā ziņots, "Taleban" un Afganistānas drošības spēki piektdien izsludināja trīs dienu pamieru saistībā ar musulmaņu Upurēšanas svētkiem ("Eid al Adha").

"Mums ir pamiers, un mēs neesam iesaistīti nevienā no uzbrukumiem visā valstī," viņš uzsvēra.

Talibi noraidījuši jebkādu saistību arī ar ceturtdien notikušo spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu Lougaras provincē, kurā viens cilvēks zaudēja dzīvību un vēl vismaz 40 tika ievainoti.

Uzbrukums Džalālābādas cietumam noticis dienu pēc tam, kad Afganistānas izlūkdienests paziņoja, ka īpašo uzdevumu spēku operācijā netālu no šīs pilsētas nogalināts džihādistu grupējuma "Islāma valsts" izlūkošanas dienesta vadītājs Afganistānā Assadulla Orakzai.

Svētdienas vakarā Afganistānas valdība aicināja talibus pagarināt pamieru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Gan prezidents Ašrafs Gani, gan talibi iepriekš likuši noprast, ka tūdaļ pēc Upurēšanas svētkiem varētu sākties ilgu laiku atliktās miera sarunas. Gani pārstāvis Sediks Sediki izteicis cerību, ka "Taleban" "atsauksies Afganistānas valdības soļiem miera procesā".

Februārī parakstītā "Taleban" un ASV miera vienošanās paredz, ka Afganistānas valdībai jāatbrīvo aptuveni 5000 ieslodzītie talibi, bet talibiem - 1000 sagūstītie valdības spēku karavīri.

Afganistānas Nacionālā drošības padome svētdien paziņoja, ka kopš piektdienas atbrīvoti vēl 300 talibu ieslodzītie, tādējādi kopumā atbrīvoto skaits jau pārsniedzis 4900. Talibi tikmēr norāda, ka savas saistības jau izpildījuši.

Vienlaikus Afganistānas varas iestādes atzīst, ka nav pilnvarotas atbrīvot vairākus simtus ieslodzīto, jo viņi pastrādājuši smagus noziegumus, bet sola, ka drīzumā tiks sasaukta vecajo sanāksme - lojadžirga, lai izlemtu viņu likteni.