Pasaulē
2020. gada 12. augusts, 03:51

Viltus ziņa: baltkrievi Covid-19 atzinuši par psihisku saslimšanu

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Nekritiski interneta lietotāji un pat viena otra par solīdu uzskatāma ziņu vietne pārpublicē sacerējumu, ka Baltkrievijas Veselības aizsardzības ministrija koronavīrusu atzinusi par psihisku saslimšanu un turpmāk Covid-19 pacientus ārstēs psihiatriskajās klīnikās.

Pirms gadiem trīsdesmit četrdesmit, kad preses kioskos bija pamatīgs klāsts ar satīriskiem žurnāliem – latviešu „Dadzis”, krievu „Krokodil”, vācu „Eulenspiegel” un citi - reti kurš iedomājās, ka tajos publicētais ir jāuztver par baltu patiesību. Tagad, kad satīras žurnāli pārgājuši uz interneta versiju, situācija mainījusies.

Krievu satīras interneta izdevums panorama.pub 18. jūlijā publicējis „ziņu”, ka Baltkrievijas Veselības aizsardzības ministrija Covid-19 oficiāli atzinusi par psihisku saslimšanu, un to daudzi uztvēruši par svētu patiesību. Lasītāji nav papūlējušies izlasīt interneta lapas „galviņu”, kurā vēstīts, kas tas ir „satīriskais žurnāls, kas iznāk kopš 1822. gada” un ziņa ir „izdomāta parodija”. To nav piefiksējuši arī raksta pārpublicētāji un ziņas šērotāji, kuri nenogurstoši ar šo „sensacionālo ziņu” dalās savos sociālo tīklu profilos, pievēršoties pandēmijas noliedzēju pulkam.

Humoreskā vēstīts, ka Baltkrievijas veselības aizsardzības ministrijas „paplašinātajā kolēģijas sēde, kas bija veltīta koronavīrusa infekcijas ierobežošanai, ieviestas izmaiņas medicīniskajā standartā. Covid-19 nu izslēgts no infekcijas slimību saraksta un no 1. augustā koronavīrusa pacientus ārstēs psihiatriskajās slimnīcās, lai pārējās klīnikas atbrīvoti gultu skaitu”. Cilvēki patiesībā nav saslimuši ar kādu infekcijas slimību, bet gan maldīgi pakļāvušies „ārzemju pseidoekspertu” ideoloģijai par koronavīrusa briesmām.

Pat „citēts” Baltkrievijas veselības aizsardzības ministra vietnieks Dmitrijs Piņevičs, kas saka, ka nevar uzticēties Covid-19 testiem, tie esot izdomājums un koronavīrusam nav reālu slimības simptomu.

Lai arī pandēmijas sākumā Baltkrievijas vadība ar prezidentu Aleksandru Lukašenko priekšgalā skeptiski izturējās pret koronavīrusa uzliesmojumu, tagad tā apzinājusies pandēmijas nopietnību. Viltus ziņas šērotāji nav papūlējušies ieskatīties oficiālās ziņu aģentūras „Belta” lentē, kas, piemēram, vēsta, ka Lukašenko jūlija beigās Grodņā izteica pateicību un pasniedza Goda rakstus apmēram 500 valsts mediķiem, kuri bija frontes pirmajās līnijās cīņā ar pandēmiju. Pie tam Baltkrievijas Veselības aizsardzības ministrija jau 18. februārī oficiāli Covid-19 atzina par dzīvību apdraudošu infekciju, un šis atzinums ir spēkā joprojām. Lai arī kā mēs attiektos pret Baltkrievijā valdošo autoritatīvo režīmu, mums nav pamats uzskatīt, ka tas pilnībā ignorē pandēmijas draudus.

Jāpiezīmē, ka Panorama.pub gan teksta sākumā, gan beigās uzsvērusi, ka tas ir izdomājams. Tāpat, kā arī citas tur publicētas ziņas, piemēram, ka Turkmenistānas prezidents atzīmējis savu 1000. dzimšanas dienu vai Saūda Arābijā selekcionēts kamielis ar trešo kupri, kurā var uzglabāt naftu.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Viņi melo - Pieķerts melos!" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""