foto: AFP/Scanpix
Pēc tam, kad policisti aizturēšanas laikā nogalināja tumšādainu vīrieti, arī Atlantā sākušies protesti
Policisti Atlantā izklīdina protestētājus.
Pasaulē
2020. gada 15. jūnijs, 08:46

Pēc tam, kad policisti aizturēšanas laikā nogalināja tumšādainu vīrieti, arī Atlantā sākušies protesti

Jauns.lv

ASV pilsētā Atlantā sākušies protesti pret policijas vardarbību un rasismu, kā cēlonis bija Rejšarda Brūksa nāvējošais ievainojums, kuru tumšādainais vīrietis guva policijas aizturēšanas laikā. Daļa no demonstrantiem spēja nobloķēt automaģistrāli, kas Džordžijas štatu savieno ar tuvējiem reģioniem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Protesti Atlantā pēc Reišarda Brūksa nogalināšanas

ASV pilsētā Atlantā sākušies protesti pret policijas vardarbību un rasismu, kā cēlonis bija Rejšarda Brūksa nāvējošais ievainojums, kuru tumšādainais vīrietis ...

gallery icon
64

"CNN" publicēja tiešraidi no mītiņa, bet vēlāk sižeta fragmenti izplatījās sociālajos tīklos. Video redzams, ka vairāki desmiti cilvēku izgājuši uz braucamās daļas un nostājušies pretī satiksmei, kas uz daudzjoslu ceļa izraisīja garu sastrēgumu.

Pirms tam protesta akcijas notikušas arī vietā, kur 12.jūnija vakarā policisti aizturēšanas laikā nāvējoši ievainoja tumšādaino vīrieti. Sākās arī grautiņi, un protestētāji aizdedzināja kafejnīcu, kuras stāvlaukumā notika negadījums, kā arī izdemolēja tuvumā esošo degvielas uzpildes staciju.

Pēc incidenta vairāki desmiti demonstranti devās pilsētas ielās ar aicinājumu likumsargiem aizturēšanas laikā aizliegt pielietot spēku. Vietējās cilvēktiesību organizācijas pieprasīja arī policijas policijas priekšnieces Ērikas Šīldsas atkāpšanos.

Cita protestētāju grupa pulcējās pie "Wendy's" restorāna, kur notika incidents. Mītiņu organizēja mirušā brālēns Dekeiters Reds. Viņš sacīja, ka Brūksam mājās palikusi sieva un trīs bērni, kuri vēlas zināt, kāpēc policisti tā izrīkojušies ar viņu tuvinieku.

foto: EPA/Scanpix
Aizturēšanas laikā Atlantas policisti nošāva 27 gadus veco Rejšardu Brūksu.

Reds paziņoja, ka policisti nogalinājuši neapbruņotu vīrieti, kurš gulējis savā automašīnā. Viņš arī pieprasīja taisnīgu lietas izmeklēšanu.

Atlantas mērs Keiša Lensa Botomsa preses konferencē paziņoja par policijas vadītājas Ērikas Šīldsas atkāpšanos. Šīldsa uzsvēra, ka Brūksa aizturēšanas laikā šaujamieroču izmantošanu uzskata par nepamatotu.

Par incidentu

Brūkss piektdienas vakarā gulēja savā automašīnā "Wendy's" brauktuvē un darbinieki bija izsaukuši policiju, sūdzoties, ka viņš bloķē citus klientus.

Viņš neizgāja alkohola testu un pretojās, kad policisti mēģināja viņu aizturēt, paziņoja Džordžijas Izmeklēšanas birojs.
Brūkss fiziskā cīņā ar policistiem ieguvis viena policista elektrošoka pistoli "Taser" un sācis bēgt no notikuma vietas. Policisti sekojuši Brūksam un pakaļdzīšanās laikā Brūkss pavērsis "Taser" pret policistu. Policists izšāvis no sava ieroča un trāpījis Brūksam, teikts biroja paziņojumā.

Brūkss nogādāts slimnīcā, taču pēc operācijas miris. Ievainojumus guvis arī viens policists.

Šāvušais policists atlaists, bet otrs policists atstādināts no pienākumu pildīšanas.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143


Jauns.lv jau vēstīja, ka pēc policijas aizturētā Džordža Floida nāves 25.maijā Mineapolē ASV lielpilsētās izraisījušies protesti pret policijas brutalitāti un rasismu, bet daudzviet paralēli notikuši arī sen nepieredzēta vēriena grautiņi, veikalu izlaupīšana, ēku dedzināšana un ielu vardarbība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās