foto: REUTERS/SCANPIX
Vācija pauž bažas par palestīniešu teritoriju aneksiju
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.
Pasaulē
2020. gada 10. jūnijs, 17:28

Vācija pauž bažas par palestīniešu teritoriju aneksiju

Jauns.lv / LETA

Vācijai un tās Eiropas partneriem ir nopietnas bažas par Izraēlas plāniem anektēt daļu no okupētā Rietumkrasta, trešdien Jeruzalemē paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Vācijas un tās partneru vārdā ministrs pauda "patiesas un nopietnas bažas (..) par šāda soļa iespējamajām sekām".

Māss ir pirmā augsta līmeņa Eiropas amatpersonas, kas ieradusies vizītē Izraēlā kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma.

foto: REUTERS/SCANPIX
Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Izraēla plāno anektēt ebreju apmetnes un Jordānas ieleju Izraēlas okupētajā Jordānas rietumkrastā. Pēc jaunās Izraēlas valdības izveidošanas ir iespējama šo plānu ātra īstenošana.

Paredzēts, ka pirmie soļi tiks sperti jau 1.jūlijā. Tieši šajā dienā Vācija arī kļūs par Eiropas Savienības (ES) prezidējošo valsti.

"Kopā ar Eiropas Savienību mēs uzskatām, ka aneksija nebūtu savienojama ar starptautiskajām tiesībām," pēc sarunām ar Izraēlas ārlietu ministru Gabiju Aškenazi sacīja Māss.

Viņš piebilda, ka ES atbalsta Izraēlas un palestīniešu sarunu atsākšanu, lai panāktu vienošanos par divu valstu risinājumu.

Izraēla uztvēra Māsa vizīti kā iespēju mīkstināt ES potenciālo rekciju uz aneksiju.

ES vēl nav izlēmusi, kādi būs tās atbildes pasākumi, ja Izraēla anektēs daļu no okupētā Rietumkrasta, un jebkurām sankcijām būtu jāsaņem visu ES dalībvalstu atbalsts.

ES ir nozīmīgs Izraēlas tirdzniecības partneris, un pērn tirdzniecības apjoms abu pušu starpā sasniedza 30 miljardus eiro, liecina ES publiskotie dati.

Māsam paredzēta arī tikšanās ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un aizsardzības ministru Beniju Gancu.

Izraēlas aneksijas plāni ir saskaņā ar ASV prezidenta Donalda Trampa šogad piedāvāto Tuvo Austrumu miera plānu, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības. Trampa plāns ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Palestīnieši iesnieguši starptautiskajam Tuvo Austrumu diplomātiskajam kvartetam atbildes priekšlikumus Trampa Tuvo Austrumu miera plānam.

Palestīniešu priekšlikumā paredzēta "suverēnas, neatkarīgas un demilitarizētas palestīniešu valsts" izveidošana" ar "nelielām robežu modifikācijām, kur tas ir nepieciešams".

Pēc Izraēlas apmeklējuma Māss plāno doties uz Jordāniju, kur piedalīsies video konferencē ar palestīniešu pašpārvaldes premjerministru Mohammedu Štajehu un tiksies ar Jordānijas ārlietu ministru Ajmanu Safadi.

Jordānijas karalis Abdulla II pagājušajā mēnesī intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" brīdināja, ka Izraēlas aneksijas plāni riskē izraisīt konfliktu ar Jordāniju.