Zviedrijā protests pret rasismu pāraug grautiņā un haosā

gallery icon
12
Pasaulē
2020. gada 8. jūnijs, 10:07

Sašutums Zviedrijā: mierīgais protests pret rasismu pāraug uzbrukumos policijai

Jauns.lv

Pēc Džordža Floida nāves izraisītajiem protestiem ASV, ielās izgāja arī cilvēki Zviedrijā, iestājoties pret rasismu un atgādinot, ka “melnādaino dzīvībām ir nozīme”. Tiesa gan, sākotnēji miermīlīgie protesti nu pārauguši vardarbībā pret policiju, raisot sašutumu gan pašu protestētāju, gan citu iedzīvotāju vidū.

Zviedru mediji vēstī, ka demonstrācijas “Melnādaino dzīvībām ir nozīme” kustības ietvaros sākās rāmi un miermīlīgi, taču pārauga haosā, cilvēkiem metot ar akmeņiem un postot policijas automašīnas.

Daudzi cilvēki, kuri bija izgājuši ielās mierīgi paust savu viedokli un nosodīt rasismu, Zviedrijas medijos pauduši vilšanos par šādu situācijas pavērsienu.

Zināms, ka svētdien nekārtības izcēlās Gēteborgā, kur likumsargi aizturējuši vairākus desmitus cilvēku.

Tiek vēstīts, ka īsi pēc demonstrācijas sākuma svētdien policija paziņoja, ka sadarbībā ar rīkotājiem vēlas izklīdināt protestus, lai nepieļautu Covid-19 vēl lielāku izplatību valstī, tomēr daļa sanākušo nepakļāvās šim lūgumam.

Vēlāk izcēlās sadursmes starp policiju un cilvēkiem. Zviedru mediji vēstī, ka policijas automašīnas tikušas apmētātas ar dažādiem priekšmetiem. Tikmēr policijas pārstāvis Kristers Fuksborgs medijiem skaidroja, ka sadursmēs iesaistītajiem nav nekāda sakara ar demonstrāciju. “Tie ir cilvēki, kuri izpauž savas dusmas nepareizā vietā un nepareizā laikā,” viņš sacīja.

Nemieri Gēteborgā turpinājās arī svētdienas vakarā, vandāļiem postot policijas automašīnas un sitot ārā veikalu skatlogus.

Kā ziņots, protesti pret rasismu svētdien notika arī daudzviet citur Eiropā, ļaudīm solidarizējoties ar protestētājiem ASV. 

Cilvēki izgāja ielās Madridē, Romā, Londonā, Budapeštā un citās Eiropas metropolēs. 

Berlīnē tūkstoši pulcējas protestos pret afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanu

gallery icon
70