foto: EPA/Scanpix
Bolsonaru apsūdz PVO "ideoloģiskos aizspriedumos" un draud ar Brazīlijas izstāšanos
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.
Pasaulē
2020. gada 6. jūnijs, 11:20

Bolsonaru apsūdz PVO "ideoloģiskos aizspriedumos" un draud ar Brazīlijas izstāšanos

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru piektdien draudēja ar valsts izstāšanos no Pasaules Veselības organizācijas (PVO), sekojot ASV prezidenta Donalda Trampa piemēram, un apsūdzēja šo organizāciju "ideoloģiskos aizspriedumos".

"Es jums saku tieši tagad - Savienotās Valstis izstājās no PVO, un mēs to apsveram nākotnē. Vai nu PVO strādās bez ideoloģiskiem aizspriedumiem, vai arī mēs izstāsimies," Bolsonaru sacīja žurnālistiem pie prezidenta pils.

Bolsonaru, kurš reizēm tiek dēvēts par "tropisko Trampu", ir sekojis ASV prezidenta piemēram attieksmē pret jaunā koronavīrusa pandēmiju, apšaubot tās nopietnību, kritizējot štatu ieviestos sociālās distancēšanās pasākumus un slavējot pretmalārijas medikamentus hlorhinīnu un hidroksihlorhinīnu kā līdzekli pret Covid-19.

foto: EPA/Scanpix
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.

Tramps pirms nedēļas paziņoja, ka pārtrauc ASV attiecības ar PVO, apsūdzot šo organizāciju Ķīnai labvēlīgā neobjektivitātē.  

Bolsonaru sacīja, ka nav nekāda sagadīšanās, ka dažas dienas pēc šī Trampa paziņojuma PVO nolēma atsākt hidroksihlorhinīna klīniskos izmēģinājumus tā izmantošanai Covid-19 ārstēšanā.

PVO bija apturējusi šos klīniskos izmēģinājumus piesardzības dēļ sakarā ar medicīnas žurnālā "Lancet" publicētu pētījumu, ka šī medikamenta izmantošana Covid-19 pacientu ārstēšanai palielina viņu iespējas nomirt. Vēlāk trīs no četriem šī pētījuma autoriem to atsauca.

Brazīlijas masu kapi ar Covid-19 mirušajiem

Brazīlija šobrīd ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV. Tur šobrīd reģistrēti vairāk nekā 363 tūkstoši infekcijas ...

gallery icon
15

Bolsonaru izskaidroja PVO lēmumu atsākt klīniskos izmēģinājumus ar to, ka organizācija zaudējusi savas lielākās finansētājas ASV ikgadējo ieguldījumu vairāk nekā 400 miljonu ASV dolāru apmērā.

"Tramps apcirpa viņu naudu, un viņi atkāpās atpakaļ visās jomās. Hlorhinīns ir atgriezies," sacīja Bolsonaru.

Brazīlijā protestē pret prezidenta relaksēto attieksmi saistībā ar Covid-19

Daudzi brazīlieši, kas ievēro pašizolāciju, protestēja pret prezidenta relaksēto attieksmi pret Covid-19 pandēmiju, izliecoties pa logiem un dauzot katlus un ...

gallery icon
19

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Brazīlijā ir pārsniedzis 35 000, un valsts šai ziņā ir trešajā vietā pasaulē pēc ASV un Lielbritānijas. Brazīlijā ir arī apstiprināti vairāk nekā 645 000 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu, un pēc to skaita valsts atpaliek tikai no ASV.