foto: Facebook
Viņa bezjēdzīgā nāve saniknojusi visas  ASV. Kas īsti notika dienā, kad mira afroamerikānis Džordžs Floids?
Džordžs Floids
2020. gada 1. jūnijs, 13:51

Viņa bezjēdzīgā nāve saniknojusi visas ASV. Kas īsti notika dienā, kad mira afroamerikānis Džordžs Floids?

Jauns.lv

Šobrīd teju visās Amerikas Savienotajās Valstīs norit protesti un grautiņi, sabiedrībai aizstāvot nežēlīgā policijas aizturēšanas operācijā mirušo afroamerikāni Džordžu Floidu. Šobrīd nemieri kļuvuši teju nekontrolējami, un cilvēki, tostarp sabiedrībā populāras personas, sevišķi uzsver frāzi - "Black lives matter" (Tumšādaino dzīvēm ir nozīme). Kas īsti notika dienā, kad mira 46 gadus vecais Floids?

Džordžs Floids mira 25.maijā, pēc tam, kad policisti viņu arestēja pie veikala Mineapolē, Minesotas štatā. Aculiecinieku uzņemtajos un sociālajos tīklos izplatītajos video redzams, kā policists Dereks Šovens ar kāju spiež pie zemes Floida kaklu, šādā pozā atrodoties vairāk nekā 5 minūtes. Aizturētā vīrieša sāpes un kliedzieni "es nevaru paelpot!" netiek sadzirdēti.

foto: AFP/Scanpix
Dereks Šovens vairākas minūtes turēja celi uz aizturētā Floida kakla

Šovens piektdien ticis aizturēts, un viņam izvirzītas apsūdzības slepkavībā.

Kā norāda BBC, notikumi, kas kulminējušies Floida nāvē, sākušies tikai 30 minūtes pirms nežēlīgās vīrieša aizturēšanas.

Viss sācies ar ziņojumu par viltotu banknoti

25.maijā Džordžs Floids pārtikas preču veikalā "Cup Foods" iegādājās cigaretes, norēķinoties par tām ar 20 ASV dolāru banknoti. Kasierim bijušas aizdomas par viltotu naudu, tāpēc viņš izsaucis policiju.

Floids Mineapolē dzīvoja jau vairākus gadus. Vēl nesen viņš strādājis par apsargu, bet, līdzīgi kā citi amerikāņi, Covid-19 krīzes dēļ palicis bez darba. Kā stāsta "Cup Foods" īpašnieks, Floids bijis pastāvīgais veikala klients. "Draudzīgs, patīkams klients, kurš nekad nesagādāja nepatikšanas", NBS sacīja uzņēmējs Maiks Abumajalehs.

Dienā, kad pusaugu vecuma kasieris ziņojis policijai par viltotu banknoti, veikala īpašnieks neesot bijis darbā. Ziņojot par aizdomīgo darījumu, darbinieks tikai sekojis veikala protokolam.

Plkst. 20.01 ārkārtas tālruņa 911 operators saņēmis zvanu no pārdevēja, kurš pastāstījis, ka viņš klientam licis iegādātās cigaretes atdot, bet viņš to nevēloties darīt. Tāpat kasieris pastāstījis, ka klients izskatās "piedzēries" un "nekontrolē sevi".

Neilgi pēc zvana, plkst. 20.08, notikuma vietā ieradusies policijas patruļa ar diviem policistiem. Floids kopā ar vēl diviem cilvēkiem sēdējis automašīnā, kas novietota stāvvietā aiz veikala.

Kā teikts ziņojumā, pietuvojoties automašīnai, viens no policistiem, Tomass Lāns, izvilcis ieroci un pavēlējis Floidam pacelt rokas. Incidenta ziņojumā prokurori nepaskaidro, kāpēc policists uzskatījis par nepieciešamu likt lietā pistoli.

Tad policists Lāns "sagrābis Floidu un vilcis viņu ārā no automašīnas". Floids "aktīvi pretojies saslēgšanai roku dzelžos". Kad Floids padevies, Lāns viņu saslēdzis roku dzelžos, paziņojot, ka viņš tiek arestēts par viltotas naudas izmantošanu.

Cīņa, kas noveda pie Floida nāves, sākās tad, kad policisti centās viņu ar varu ievietot policijas automašīnā.

Ap plkst. 20.14 Floids nokrita uz zemes un norādīja policistiem, ka viņš ir klaustrofobisks. Tobrīd notikuma vietā ieradās policijas papildspēki, tostarp vīrieša slepkavībā apsūdzētais Dereks Šovens. Viņš un pārējie likumsargi neatlaidīgi centās Floidu iestumt policijas automašīnā, līdz Šovens ap plkst. 20.19 aizturēto nogrūda uz zemes.

Tajā brīdī aculiecinieki sākuši filmēt notikumus, pat nenojaušot, ka filmē pēdējos Floida dzīves brīžus. Šovens novietoja savu ceļgalu uz aizturētā vīrieša kakla. "Es nevaru paelpot, lūdzu! Nenogaliniet mani!" kliedzot dzirdams Floids. Sešas minūtes vēlāk, šķiet, Floids zaudējis samaņu. Apkārtējie aicinājuši likumsargu pārbaudīt vīrieša pulsu. Kamēr viens no policistiem centies atrast Floida pulsu uz labās plaukstas locītavas, Šovens pat neesot izkustējies.

foto: AFP/Scanpix
Floida nāvē apsūdzētais policists Dereks Šovens

Kāju uz Floida kakla policists turējis kopumā 8 minūtes un 46 sekundes.

Plkst. 20.27 Šovens noņēmis kāju no Floida kakla. Nekustīgais vīrieša ķermenis tika uzcelts uz nestuvēm un ievietots neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā. Viņš tika nogādāts slimnīcā, kur aptuveni pēc stundas tika reģistrēta viņa nāve.

Kā stāsta mirušā Floida tuvs draugs Kristofers Hariss, abi iepriekšējā vakarā runājuši par jaunām darba iespējām. "Viņa nāve ir pilnīgi bezjēdzīga," saka Hariss. "Viņš lūdzās par savu dzīvību. Kad tu tik ļoti centies ticēt šai sistēmai, sistēmai, kas nav radīta tev, kad tu pastāvīgi meklē taisnīgumu ar likumīgiem līdzekļiem, bet nespēj to iegūt, tu sāc pārņemt likumu savās rokās."

foto: AFP/Scanpix

Protesti rit jau sesto diennakti

Notikušais ir satricinājis amerikāņus, galvenokārt afroamerikāņu kopienu. Daudzi uzskata, ka ASV šobrīd piedzīvo plašākos rasu diskriminācijas izraisītos nemierus kopš ASV mācītāja un afroamerikāņu pilsonisko tiesību kustības aktīvista Mārtina Lutera Kinga slepkavības 1968.gadā.

Kamēr liela daļa protestē pret rasismu, daudzviet protesti pārtapuši nejēdzīgos grautiņos un veikalu izlaupīšanā.

foto: REUTERS/SCANPIX

ASV varasiestādes svētdien izsludinājušas komandantstundu galvaspilsētā Vašingtonā un vairākās citās lielajās pilsētās, šādi cenšoties nepieļaut, ka atkārtojas iepriekšējās dienās pieredzētā plaša mēroga vardarbība un nekārtības, veikalu masveida izlaupīšana un ēku dedzināšana, kas daudzviet notikusi līdzās protestiem pret policijas brutalitāti.

Protestu laikā aizturēti vairāk nekā 4 000 cilvēku. Mineapolē aizturēts arī kāds kravas auto šoferis, kurš lielā ātrumā ar automašīnu traucies cauri sanākušajam pūlim. Saniknotie cilvēki šoferi izrāvuši no kabīnes un fiziski ietekmējuši. Šoferis ar vieglām traumām nogādāts slimnīcā.

Ārvalstu mediji ziņo, ka ASV prezidents Donalds Tramps ar sievu Melāniju un jaunāko dēlu Baronu nemieru laikā pat bijuši noslēpti Baltā nama bunkurā.

Komandantstundas ierobežojumi skar miljoniem cilvēku, bet 15 ASV štatos un galvaspilsētā Vašingtonā drošības operācijās, lai sniegtu atbalstu vietējiem likumsargiem, iesaistīti 5000 Nacionālās gvardes karavīru.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143