foto: imago images/PanoramiC
Citā realitātē: pa pasauli klīst sazvērestību infekcija
Sazvērnieku redzeslokā Microsoft dibinātājs, miljardieris Bils Geitss nonācis jau sen, jo ziedo milzu summas veselības nozarei, tostarp vakcīnām.
Pasaulē
2020. gada 3. maijs, 08:01

Citā realitātē: pa pasauli klīst sazvērestību infekcija

Edvīns Rakickis

Kas Jauns Avīze

Līdztekus Covid-19 izplatās arī cita veida infekcija – visdažādāko veidu dezinformācija un sazvērestības teorijas, no apgalvojumiem, ka pandēmijā vainojams 5G, līdz pat paziņojumiem, ka vīruss nemaz neeksistē un ziņās rāda, kā ārsti aprūpē manekenus.

Psiholoģijas doktors, grāmatas Konspirāciju teorijas: ievads (2011. gads) autors Jovans Baifords norāda, ka sazvērestību teoriju radītāji un piekritēji dzīvo pēc principa: sazvērestības nevis mēdz notikt, bet gan ir pats galvenais politiku un pie varas esošo virzošais spēks. Šādu cilvēku prātos par aizdomās turamo var kļūt teju ikviens, kuram ir ietekme, bet starptautiski svarīgi notikumi ir skaidrojami tikai ar slepenu organizāciju, politiskās un biznesa elites ļauno nodomu izpausmēm.

Radīts laboratorijā

Krievijā sazvērestības teorijas paceļas pat oficiālā līmenī. Viens no Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā medija Starptautiskā Dzīve autoriem Sergejs Filatovs izspriedis, ka vīrusu pasaulei varētu būt uzsūtījusi Lielbritānija. “Mēģiniet saprast, kāda sāpe tā ir britu valdībai. Teju 400 gadus valdīja pār pasauli, bet tagad vairs nekā. Papētiet viņu vēsturi, jūs taču BBC strādājat,” raksta autors klāstījis BBC.

Arī pēc tam, kad ministrija uzdeva sazvērnieka publikāciju aizvākt no ziņu portāla, Filatovs joprojām ir pārliecināts, ka tieši šādi skaidrojamas Covid-19 sekas pasaulē – jo “ne Pekinai, ne Vašingtonai vīrusa palaišana nav bijusi izdevīga”.

Citās teorijās par vīrusa mākslīgu radīšanu ir vainota Ķīna vai ASV, turklāt pat no augstām tribīnēm. ASV republikāņu senators Toms Kotons uzstājīgi atmaskoja Ķīnu, bet Ķīnas Ārlietu ministrijas runasvīrs Lijians Žao marta vidū ietvītoja, ka vīrusu varētu būt atveduši un palaiduši vaļā Uhaņā amerikāņu karavīri. Žao kolēģis uz CNN jautājumu, vai šī ir Ķīnas oficiālā nostāja, atbildēja: “Viedokļi atšķiras. Ķīna šo uztver kā jautājumu, uz kuru būtu jāatbild ar zinātniskām metodēm.”

Vainojami 5G stari

Patiesības nesēju prātos kopā saplūdušas divas šādai teoretizēšanai parocīgas tēmas. Viena – jaunā interneta un mobilo sakaru tehnoloģija 5G un koronavīruss.

foto: AFP/Scanpix
Melīgās informācijas pamatā ir apgalvojums, ka 5G tehnoloģijas novājina cilvēku organismu, padarot to bezspēcīgu jaunā koronavīrusa priekšā. Par atbildi cilvēces glābēji dedzina 5G mastus Lielbritānijā.

Saskaņā ar sazvērestības teoriju 5G radītais starojums ir ļoti kaitīgs cilvēkam un novājina organismu tieši tik, cik nepieciešams, lai tajā ielauztos koronavīruss. Rezultātā, piemēram, Lielbritānijā dedzināti 5G masti un bijis ap 80 incidentu, kad aizskarti mobilo sakaru kompāniju darbinieki.

Vīrusa nemaz nav

Arī Latvijā sociālajos tīklos netrūkst tādu, kas jautā – vai tad kāds ir redzējis kaut vienu Covid-19 slimnieku?

Kārtējo pienesumu devis Deivids Aiks. Šis bijušais britu futbolists un sporta žurnālists 1999. gadā nāca klajā ar grāmatu The Biggest Secret par ķirzakveidīgu rasi no Pūķa zvaigznāja, kas kopš neatminamiem laikiem slepeni kontrolējot Zemes iedzīvotājus. Reptiloīdu vidū ierindota gan karaliene Elizabete II, gan ASV prezidenti.

Tagad Aiks vēsta, ka Covid-19 draudi ir stipri pārspīlēti un visi ierobežojumi ir tehnokrātu uzspiesti, lai panāktu, ka ekonomika sabrūk un cilvēce tiek pakļauta viņu kontrolei.

foto: Vida Press
Pasaulslavenais reptiloīdu atmaskotājs Deivids Aiks nesen pamanījās izteikties arī par Covid-19. Pēc viņa palaišanas ēterā britu TV kanālam varētu draudēt sods.

Aika domubiedri iet soli tālāk, uzskatot, ka pati slimība vispār neeksistē. Kāds britu televīzijas Channel 4 sižets par ārstu mācībām, izmantojot manekenus, pasniegts kā pierādījums, ka pacientu vietā ārstē lelles. Tāpat rīkojums no Covid-19 mirušo zārkus nevērt vaļā esot apliecinājums, ka tie ir tukši. Un kur pazuduši cilvēki? Tādiem sīkumiem atmaskotāji uzmanību nevelta.

Vakcinēs un čipos

Neiedziļinoties varētu būt grūti izprast, kādēļ tieši Microsoft dibinātājs, miljardieris Bils Geitss, kurš vērā ņemamu daļu savas bagātības ir ziedojis veselības aprūpes nozarei, kļuvis par antivakcinācijas sazvērestības teoriju galveno ļaundari.

Taču, ja paturam prātā, kāda ir sazvērnieku pieeja pasaules notikumu interpretēšanai, varbūt iemesli tālu nav jāmeklē – miljardieris, kurš tērē tik daudz laika un naudas veselības nozarei un konkrēti vakcīnu izveidei, var šķist pietiekami aizdomīgs.

Šīs teorijas ietvaros apgalvots, ka miljardieris plāno izvērst plašu cilvēku čipošanu­ – specifiska mikročipa ievietošanu zem ādas – lai tādējādi “kontrolētu planētas populāciju”. Alternatīvās versijās runāts arī par “neredzamiem tetovējumiem”.

Pamats šādiem apgalvojumiem ir Geitsa nesen publiskā diskusijā pateiktais par specifiskas neredzamās tintes izveidi, kura būtu implantējama zem ādas un saturētu mediķiem noderīgu informāciju par veiktajām vakcīnām.

Gan šis, gan Geitsa vēlme finansēt Covid-19 vakcīnas izstrādi esot tikai aizsegs nolūkam iegūt kontroli pār cilvēci. Atsevišķi šīs teorijas novirzieni arī ietver pieņēmumu, ka tieši Geitss, kurš nežēlo naudu dažādu slimību pētīšanai un vakcīnu izstrādei, pats apmaksājis jaunā koronavīrusa izveidi un patentējis to, kā arī nopelnīs milzu naudu pēc tam, kad būs vakcīna.

Atsaucoties uz kādu 2015. gada bezpeļņas organizācijas TedTalk sarunu foruma uzstāšanos, kurā Geitss aicināja pasaules lielvaras pārslēgties no militāras bruņošanās uz bruņošanos cīņai ar nākotnes slimībām, arī norādīts, ka Geitss, iespējams, zinājis, kas notiks 2020. gadā.

Šis raksts un daudz kas cits "Kas Jauns Avīzes" speciālizlaidumā:

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kas Jauns Avīzes" speciālizlaidums nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī "Bolt Food" lietotnē "Narvesen" veikala sadaļā "žurnāli", kā arī digitālā formā www.zurnali.lv "App Store" un "Google play".