foto: EPA/Scanpix
Dāņi stāv rindā uz frizētavām
Dāņu friziere Kristela Lerhe no Bagsvārdas atkal ķērusies pie darba.
Pasaulē
2020. gada 1. maijs, 07:45

Dāņi stāv rindā uz frizētavām

Kas Jauns Avīze

Pēc ierobežojumu mīkstināšanas Dānijā atvērtas frizētavas. Karantīnas laikā daudziem ir krietni atauguši mati, un pieraksts ir pat trīs nedēļas uz priekšu.

“Tas ir ārprāts,” BBC teic kādas Kopenhāgenas centra frizētavas saimnieks Fils Olanders, kura rezervēšanas sistēma internetā jau pirmajās stundās pēc valdības paziņojuma neizturēja slodzi.

Viņa salonā pieteikumi ir divas nedēļas uz priekšu, bet citai frizētavai pat trīs, un darbiniekiem būs jāraujas virsstundās. “Pēc katra klienta mums jāveic pilna apjoma tīrīšana. Proti, jādezinficē visi krēsli, visi instrumenti, vispār viss – no durvju roktura līdz karšu terminālim. Tas nozīmē ļoti daudz papilddarba,” stāsta Olanders.

Jaunajos apstākļos mainījies arī frizētavas veidols – paplašināta uzgaidāmā telpa un novākti žurnāli, kurus agrāk varēja pašķirstīt, gaidot savu kārtu.

Aisi Akaija, citas frizētavas saimniece, sagatavojusies klientus pieņemt maskā un ar sejas vairogu. “Jaunatne pie mums atnāca. Bet cilvēki gados – nē,” viņa atklāj.

Dānija viena no pirmajām Eiropā ieviesa karantīnu un viena no pirmajām arī atceļ daļu aizliegumu. Ievērojot stingras prasības, atļauts strādāt arī tetovēšanas un skaistumsaloniem, zobārstiem, optikas veikaliem, durvis vēruši bērnudārzi un sākumskolas.

Tomēr robeža būs slēgta vismaz līdz 10. maijam, pulcēšanās ierobežota līdz desmit cilvēkiem. Dānijā ar 5,8 miljoniem iedzīvotāju oficiāli ar Covid-19 saslimuši vairāk nekā 7000 cilvēku un vairāk nekā 350 miruši.

Aptauja Grieķijā liecina, ka šajā valstī trešajai daļai pēc karantīnas atcelšanas gājiens pie friziera būs galvenais notikums. Šveicieši jau guvuši šo iespēju, frizētavas drīz vērsies arī Vācijā, Austrijā, iespējams, Portugālē.

Tomēr pat frizieri ir piesardzīgi. “Mums vajadzīgs stingrs higiēnas plāns. Ja negādā par drošību, atvērties nedrīkst. Diez vai cilvēka dzīvība ir atkarīga no frizūras vai nokrāsotiem matiem,” BBC pauž 26 gadus vecā Berlīnes friziere Melānija Čatfīlda.

Kā ir Latvijā?

Skaistumkopšanas salona "BBbinnija" īpašniece Binnija Ārberga žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi, ka arī krīzes laikā dāmas no pucēšanās neatsakās: “Ir sievietes, kurām jābūt sakoptām ik dienas, jo strādā augstos amatos, tāpat ir sievietes, kuras vēlas izskatīties un justies labi, esot mājas dzīvē.”

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par ārkārtējo situāciju klientus drīkst pieņemt tikai pēc iepriekšēja pieraksta, pirms tam iztaujājot, vai viņi nav Covid-19 kontaktpersonu vai inficēto lokā. Sniegt pakalpojumus diviem klientiem vienlaikus drīkst tikai tad, ja ir iespēja nodrošināt viņiem vismaz divu metru attālumu vienam no otra. Salonam uzdots par katru klientu nodrošināt informācijas saglabāšanu – vārdu, uzvārdu, telefona numuru, lai vajadzības gadījumā viņu var atrast. Protams, jāveic dezinfekcija.