foto: Image Press / BACKGRID/All Over / Vida Press
Ievēlēšanas gadījumā Baidens sola saglabāt ASV vēstniecību Jeruzalemē
"Tomēr tagad, kad tas ir izdarīts, es nepārcelšu vēstniecību atpakaļ uz Telavivu," Baidens sacīja virtuālā līdzekļu vākšanas pasākumā.
Pasaulē
2020. gada 30. aprīlis, 07:31

Ievēlēšanas gadījumā Baidens sola saglabāt ASV vēstniecību Jeruzalemē

Jauns.lv / LETA

Gaidāmais demokrātu kandidāts ASV prezidenta vēlēšanās Džo Baidens trešdien paziņoja, ka savas vēlēšanu uzvaras gadījumā viņš saglabātu ASV vēstniecību Jeruzalemē, lai gan nepiekrīt Donalda Trampa 2017.gada lēmumam pārcelt vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

Bijušais ASV viceprezidents Baidens sacīja, ka vēstniecības pārcelšanai nevajadzēja notikt, jo šis lēmums nav daļa no plašākas Tuvo Austrumu miera vienošanās starp Izraēlu un palestīniešiem.

"Tomēr tagad, kad tas ir izdarīts, es nepārcelšu vēstniecību atpakaļ uz Telavivu," Baidens sacīja virtuālā līdzekļu vākšanas pasākumā.

ASV vēstniecības Izraēlā atrašanās vieta ir delikāta problēma, jo Jeruzalemes statuss ir viens no visvairāk diskutētajiem jautājumiem Izraēlas un palestīniešu konfliktā.

Izraēla 1967.gadā okupēja Austrumjeruzalemi un vēlāk to anektēja, bet starptautiskā sabiedrība šo aneksiju nav atzinusi.

Izraēla uzskata Jeruzalemi par savu nedalāmo galvaspilsētu, bet palestīnieši uzskata Austrumjeruzalemi par nelikumīgi okupētu un par savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

Tramps satrieca status quo šajā jautājumā, kad viņš atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un paziņoja par savu lēmumu pārcelt turp ASV vēstniecību Izraēlā.

Baidens sacīja, ka viņš pēc ievēlēšanas atkal atvērs ASV konsulātu Jeruzalemē, lai uzturētu kontaktus ar palestīniešiem, un ka viņa administrācija "aicinās abas puses spert soļus, lai uzturētu dzīvu divu valstu risinājuma perspektīvu".

ASV prezidenta Donalda Trampa šogad piedāvāts Tuvo Austrumu miera plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.  

Palestīnieši un Eiropas Savienība ir nopēluši Trapa plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.