foto: Somijas valdība
Somijas premjerministre pirmo reizi valsts vēsturē aizvadījusi ļoti īpašu preses konferenci
No labās - Somijas kultūras ministre Hanna Kosonena, Somijas premjerministre Sanna Marina un Somijas izglītības ministre Lī Andersone
2020. gada 27. aprīlis, 13:15

Somijas premjerministre pirmo reizi valsts vēsturē aizvadījusi ļoti īpašu preses konferenci

Jauns.lv

Somijas premjerministre Sanna Marina pirmo reizi valsts vēsturē aizvadījusi neparastu preses konferenci. Žurnālistu vietā jautājumus 24.aprīļa sanāksmē valdības pārstāvēm attālināti varēja uzdot skolēni.

Kopš marta vidus skolēni visā Somijā mācās attālināti. Šobrīd prognozes liecina, ka skolu atvēršana šajā Ziemeļeiropas valstī varētu notikt maija vidū.

Pašlaik skolēni ir jau pieraduši piedalīties attālinātās klases video konferencēs un iesniegt mājasdarbus tiešsaistē. 24.aprīlī lielai daļai Somijas bērnu skolotāji uzdeva ļoti atbildīgu darbu - pieslēgties preses konferencei un klausīties Somijas premjerministres Sannas Marinas, izglītības ministres Lī Andersones un kultūras ministres Hannas Kosonenas uzrunu. Tā nebija vienkārša preses konference - žurnālistu vietā jautājumus ministrēm attālināti uzdeva tieši bērni.

Somijā norit preses konference, kurā jautājumus uzdod bērni

Somijas premjerministre Sanna Marina pirmo reizi valsts vēsturē aizvadījusi neparastu preses konferenci. Žurnālistu vietā jautājumus 24.aprīļa sanāksmē valdības pārstāvēm attālināti ...

gallery icon
23

Konference sākās ar pašreizējās valsts situācijas aprakstu un atgādinājumu, cik svarīgi ir mazgāt rokas un ievērot distancēšanos. Pēc tam sekoja jautājumu daļa.

Bērni nekautrējās un izmantoja šo iespēju pajautāt valsts procesu vadītājām atbildes uz jautājumiem, kas viņus šajā Covid-19 krīzes laikā nomoka.

Pārstāvot dažādus plašsaziņas līdzekļus, jautājumus ministrēm uzdeva septiņi bērni vecumā no 7 līdz 12 gadiem. Jautājumi bija dažādi, tostarp, "kad mēs varēsim atgriezties skolā", "vai mēs vasarā varēsim doties uz atrakciju parku", "kad mēs varēsim doties ciemos pie vecvecākiem", "ko darīt, ja mēs izjūtam bailes un stresu". Kāds puika uzdevis jautājumu, vai, viņuprāt, ir godīgi, ka laikā, kad mācības notiek mājās, citi bērni drīkst gulēt ilgāk, nekā pārējie.

Bērni uzdeva arī universālākus jautājumus, kas interesē visus, piemēram, "cik ilgs laiks paies, līdz koronavīruss izzudīs, un viss būs atkal normālā stāvoklī". Pateicoties par labo jautājumu, izglītības ministre atbildēja, ka valdība uzskata, ka jaunais koronavīruss prātā būs jāpatur ļoti igu laiku. "Ierobežojumus un ieteikumus, kurus visi kopā esam izstrādājuši, piemēram, biežo roku mazgāšanu, distances ievērošanu un vecvecāku neapciemošanu, mūsuprāt, būs jāievēro vēl krietni ilgi, pat līdz rudenim." Atbildot uz jautājumu, vai situācija Somijā ir laba, premjerministre sacīja, ka, salīdzinot ar citām valstīm, tā uzskatāma par labu.

Pēc preses konferences bērni atzinuši, ka visu "diezgan labi sapratuši". Ministres skaidri izskaidrojušas, kas pašlaik notiek valstī, un kas pašlaik ir aizliegts. Lielākā vilšanās bijusi ziņa par to, ka bērni vēl kādu laiku nedrīkstēs apciemot vecvecākus.

Īpašā preses konference skatāma šeit: