foto: AFP/Scanpix
Cilvēki Viskonsinā riskē ar savu veselību un stāv garās rindās, lai piedalītos demokrātu vēlēšanās
Darbinieku trūkuma dēļ darbojās daudz mazāk vēlēšanu iecirkņu, nekā ierasts.
Pasaulē
2020. gada 8. aprīlis, 07:49

Cilvēki Viskonsinā riskē ar savu veselību un stāv garās rindās, lai piedalītos demokrātu vēlēšanās

Jauns.lv / LETA

Par spīti bažām, ka tūkstošiem vēlētāju un vēlēšanu iecirkņu darbinieku var tikt pakļauti inficēšanās draudiem ar jauno koronavīrusu, Viskonsinā otrdien notikušas demokrātu priekšvēlēšanas pirms rudenī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pie vēlēšanu iecirkņiem, kuru darbinieki bija ģērbti aizsargtērpos, veidojās garas rindas, kurās daudziem vēlētājiem nācās pavadīt vairākas stundas.

Pēc balsošanas beigām kļuvis skaidrs, ka uz rezultātiem būs jāgaida dienām ilgi, iespējams, pat līdz nākamajai pirmdienai, jo liels skaits vēlētāju balsojuši pa pastu.

Pandēmijas laikā cilvēki Viskonsinā stāv garās rindās, lai piedalītos demokrātu vēlēšanās

Par spīti bažām, ka tūkstošiem vēlētāju un vēlēšanu iecirkņu darbinieku var tikt pakļauti inficēšanās draudiem ar jauno koronavīrusu, Viskonsinā otrdien ...

gallery icon
72

Lai gan demokrātu amatpersonas centās panākt priekšvēlēšanu atlikšanu, štata Augstākā tiesa to neatļāva. Lietā iejaucās arī ASV federālā Augstākā tiesa, kas savukārt liedza paplašināt balsošanas iespējas pa pastu. Gan pavalsts, gan ASV Augstākajā tiesā šobrīd vairākums ir konservatīvajiem.

Tādējādi, kamēr 15 citi štati priekšvēlēšanas Covid-19 pandēmijas dēļ ir atlikuši, Viskonsinas vēlētājiem tomēr nācās izšķirties, vai riskēt ar savu veselību un izmantot savas demokrātiskās tiesības, vai arī palikt mājās.

Tajā pašā laikā darbinieku trūkuma dēļ darbojās daudz mazāk vēlēšanu iecirkņu, nekā ierasts.

foto: AFP/Scanpix
Darbinieku trūkuma dēļ darbojās daudz mazāk vēlēšanu iecirkņu, nekā ierasts.

Piemēram, Milvokos, kur mīt 600 000 iedzīvotāju, parasti darbojas aptuveni 180 vēlēšanu iecirkņi, taču šoreiz esot bijuši atvērti tikai pieci.

Līdz šim Viskonsinā reģistrēti vairāk nekā 2500 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, un 92 no inficētajiem ir miruši. Tikmēr visas valsts mērogā infekcijas upuru skaits pārsniedzis jau 12 800 cilvēku.

Gan bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš kļuvis par favorītu cīņā par demokrātu nomināciju startam ASV prezidenta vēlēšanās, gan viņa sāncensis - galēji kreisais senators Bērnijs Sanderss - otrdien izteicās pret priekšvēlēšanu rīkošanu pandēmijas apstākļos.

Tiesa gan, Baidens, kurš saskaņā ar aptaujām arī Viskonsinā apsteidz Sandersu, līdz pat balsošanas sākumam atturējās no publiskiem aicinājumiem priekšvēlēšanas atlikt, norādot, ka par to jālemj vietējām amatpersonām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās