Pasaulē
2015. gada 12. novembris, 23:18

Baltkrievija par absurdām nosauc ASV ģenerāļa teikto par Suvalku koridora ieņemšanu

Jauns.lv

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs ir noraidījis ASV sauszemes spēku pavēlnieka Eiropā ģenerālleitnanta Bena Hodžesa teikto, ka Krievija un Baltkrievija neilgā laika varētu sagrābt Suvalku koridoru Polijā, lai neļautu NATO aizstāvēt Baltijas valstis.

"Es uzskatu, ka šāda veida paziņojumi ir absurdi," Makejs ceturtdien sacīja kopīgā preses konferencē Minskā ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču.

Viņa teikto pavēstīja Baltkrievijas vēstniecība Lietuvā.

Ministrs arī uzsvēra, ka pieaugusī militārā aktivitāte uz Baltkrievijas un Eiropas Savienības (ES) robežas turpinās paaugstināt politisko un militāro saspīlējumu.

"Mēs nespējam tikt gajā ar konfliktu Ukrainā, un, ja mēs turpināsim kurināt Ukrainas krīzi, tas būs pilnīgi neracionāli," norādīja Makejs.

"Mūsu prezidents [Aleksandrs Lukašenko] jau vairākkārt ir izteicies par šo jautājumu - no Baltkrievijas teritorijas ārpasaulei nekādi draudi rasties nevar," sacīja ministrs.

Jau vēstīts, ka Hodžess, tiekoties ar Lietuvā dislocētajiem karavīriem, ir paziņojis, ka Krievijas militārās spējas Kaļiņingradas apgabalā un tā sauktais Suvalku koridors Polijā var apgrūtināt Baltijas valstu aizsardzību.

Viņš vērsa uzmanību uz Polijas ziemeļaustrumos esošo teritoriju, kas ziemeļos robežojas ar Kaļiņingradas apgabalu un rietumos ar Baltkrieviju - Suvalku koridoru.

Ģenerālis uzsvēra, ka ļoti neilgā laika posmā Krievijas un Baltkrievijas karavīri var savienoties un bloķēt Polijas un Lietuvas robežas, un tādā veidā viņi izolēt Baltijas valstis no pārējās alianses.

Hodžess arī norādīja ka Kaļiņingradas apgabalā ir izvietotas divas Krievijas sauszemes spēku brigādes, viena flotes brigāde, divas gaisa spēku bāzes un daļa no Krievijas Baltijas jūras flotes.

ASV ģenerālis uzsvēra, ka Krievijas rīcībā esošā iespēja bloķēt piekļuvi Baltijas jūrai ir "nopietns drauds mūsu sabiedrotajiem un draugiem".

BNS