foto: VIA REUTERS
Krievijā diviem Jehovas lieciniekiem piespriesti prāvi naudassodi
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
2020. gada 24. janvāris, 19:43

Krievijā diviem Jehovas lieciniekiem piespriesti prāvi naudassodi

Jauns.lv / LETA

Krievijas tiesa piespriedusi prāvus naudassodus diviem Jehovas lieciniekiem, kas bija apsūdzēti "ekstrēmas organizācijas darbības organizēšanā", teikts paziņojumā reliģiskās organizācijas tīmekļa vietnē.

Romānam Markinam un Viktoram Trofimovam Murmanskas tiesa piespriedusi attiecīgi 350 000 un 300 000 rubļu (5100 un 4370 eiro) lielus naudassodus.

Apsūdzības uzturētāji prasīja piespriest Markinam sešus, bet Trofimovam sešus gadus un piecus mēnešus cietumā.

Krimināllieta pret Trofimovu un vēl diviem Jehovas liecinieku reliģiskās kustības sekotājiem tika uzsākta 2018.gada aprīlī.

Vēl pirms tam Federālais Drošības dienests (FDD) bija viņu dzīvokļos uzstādījis slepenas video novērošanas kameras.

Kopīgās lūgšanas un Bībeles lasīšanu izmeklētāji traktēja kā "ekstrēmas organizācijas darbības organizēšanu".

Sākotnēji apsūdzētie tika ievietoti izolatorā, pēc septiņiem mēnešiem viņiem tika noteikts mājas arests, bet 2019.gada februārī viņiem tika noteikts drošības līdzeklis paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

2017.gadā Krievijas Augstākā tiesa reliģisko organizāciju "Jehovas liecinieki" atzina par ekstrēmu un aizliedza tās darbību valsts teritorijā.

Kā norādīja cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memoriāls", tiesas spriedumā "netika minēts neviens fakts, kad ticīgie būtu pārkāpuši sabiedrisko kārtību, rīkojušies agresīvi vai vardarbīgi, kā arī netika minētas nekādas liecības, ka viņu darbība apdraudētu Krievijas Federācijas drošību".

Neraugoties uz to, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl aizpērn norādīja, ka Jehovas lieciniekus nevajadzētu uzskatīt par teroristiem, Krievijā turpinās represijas pret šīs reliģiskās kustības sekotājiem.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs decembrī norādīja, ka šobrīd nav plānu likumu mainīt.

XIX gadsimta beigās dibinātajai kustībai bieži nākas saskarties ar problēmām saistībā ar sekotāju centieniem izplātīt mācību dažādās valstīs, kā arī tāpēc, ka sekotāji atsakās respektēt valsts simbolus, arī karogus.

Krievijā, kur iedzīvotāju vairākums ir pareizticīgie, ir arī 175 000 Jehovas liecinieku. Vairākiem desmitiem piespriests cietumsods, vēl citiem noteikts mājas arests.