foto: REUTERS/SCANPIX
Ugunsgrēku dēļ evakuē Kanberas priekšpilsētu iedzīvotājus
Austrālijā kopš septembra meža ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 29 cilvēki un nodegušas 2500 mājas.
Pasaulē
2020. gada 22. janvāris, 14:23

Ugunsgrēku dēļ evakuē Kanberas priekšpilsētu iedzīvotājus

Jauns.lv / LETA

Trešdien uz neilgu laiku evakuēti Austrālijas galvaspilsētas Kanberas priekšpilsētu iedzīvotāji, meža ugunsgrēkiem izraisoties netālu no lidostas.

Līdz ar karstā laika atgriešanos beidzies dažu vēsāku dienu atelpas posms, bet valsts dienvidaustrumos atkal pieaudzis nekontrolējamu ugunsgrēku skaits.

Autoceļi slēgti, bet varasiestādes mudinājušas iedzīvotājus pamest Kanberas austrumu priekšpilsētas un turp nedoties.

Nav ziņu par ievainotajiem vai postījumiem, bet trauksmes pakāpe pēc stundas samazināta.

Pēdējo nedēļu laikā Kanberā, kā arī Sidnejā un Melburnā blīvo meža ugunsgrēku dūmu mākoņu iespaidā gaisa kvalitāte bijusi viena no sliktākajām pasaulē.

Austrālijā kopš septembra meža ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 29 cilvēki un nodegušas 2500 mājas.

Pagājušajā nedēļā ugunsgrēku apvidu sasniedza lietus, bet gaisa temperatūras nedaudz nokritās, un tas ugunsdzēsējiem vietām ļāvis ugunsgrēkus pakļaut kontrolei, tomēr atelpas sprīdis trešdiena beidzās, atgriežoties augstām gaisa temperatūrām un vējiem.

Vairāki meža ugunsgrēki izraisīti tīši, vienlaikus Austrālijas sabiedrībā turpinās asas debates starp tiem, kas katastrofālajos ugunsgrēkos vaino ļaunprātīgos dedzinātājus, un pretēja viedokļa paudējiem, kas ir pārliecināti, ka ugunsnelaimē vainojamas klimata izmaiņas.

Policija Jaundienvidvelsas štatā šomēnes apliecināja, ka par "pārkāpumiem, kas ir saistīti ar meža ugunsgrēkiem", apsūdzēti 183 cilvēki, no tiem 24 apsūdzēti par tīšu meža ugunsgrēku izraisīšanu. Pārējie pārkāpuši ugunsdrošības noteikumus, piemēram, pilnīga aizlieguma situācijā dedzinājuši ugunskurus.

Kvīnslendas štatā kopš septembra no 1068 meža ugunsgrēkiem tīši vai ļaunprātīgas rīcības rezultātā izraisīti 10%, atsaucoties uz likumsargiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.