foto: REUTERS/SCANPIX
Ietekmīgais Lībijas komandieris Haftars neparaksta pamiera vienošanos
Pasaulē
2020. gada 14. janvāris, 11:30

Ietekmīgais Lībijas komandieris Haftars neparaksta pamiera vienošanos

Jauns.lv / LETA

Ietekmīgais Lībijas militārais komandieris feldmaršals Halifa Haftars, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību un ir izvērsis uzbrukumu otrai, Tripolē bāzētajai administrācijai, pametis Maskavu, neparakstot pamiera vienošanos par deviņus mēnešus ilgušo kauju apturēšanu, otrdien ziņu aģentūrai AFP apliecināja Krievijas Ārlietu ministrija.

Haftars pirmdienas vakarā lūdzis, lai viņam līdz otrdienas rītam ļauj iepazīties ar vienošanos, kuru jau parakstījis Tripolē bāzētās valdības vadītājs Fajezs as Sarradžs, tomēr viņš Krievijas galvaspilsētu pametis, vienošanos neparakstot, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Divas Lībijas delegācijas pirmdien Maskavā vairākas stundas pavadīja, cenšoties panākt vienošanos par nosacījumiem pastāvīgam pamieram Lībijā.

Nedēļās nogalē spēkā stājās vienošanās par ugunspārtraukšanu.

Krievijas un Turcijas ārlietu un aizsardzības ministri darbojās kā vidutāji sarunās, kurās pretējās puses tiešā veidā nekontaktējās, tomēr Maskava norādīja, ka esot panākts "progress" un ka Haftars uz pamiera dokumentu raugoties "pozitīvi".

Krievijas mediji, atsaucoties uz Lībijas avotiem, vēlāk ziņoja, ka Haftara lidmašīna pametusi Krieviju, pēc tam kad nebija izdevies panākt pastāvīgu vienošanos, līdz ar to trauslās ugunspārtraukšanas perspektīvas ir neskaidras.

Abas Lībijas konkurējošās valdības pirmdien Maskavā parakstīja vienošanos par pamieru, pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. 

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Pastāv spēcīgas aizdomas, ka arī Krievija atbalsta Haftara spēkus, lai gan Maskava noliedz, ka tai būtu kāda loma Lībijas konfliktā.

Situācija Lībijā saasinājās pagājušajā gadā, kad Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Konfliktu sarežģījusi ārvalstu spēku iejaukšanās, arī AAE un Krievijas algotņi, kas atbalsta Haftaru.

Turcija ir nosūtījusi uz Lībiju 35 karavīrus, un paziņojusi, ka tie nodarbojas ar apmācību un koordinēšanu, atbalstot Tripoles valdību. Ankara apgalvo, ka šie karavīri kaujās nepiedalīsies.