foto: REUTERS/SCANPIX
Vistrakākā sazvērestības teorija: putni nav īsti
Vācijas inženieru radītais sudrabkaijas atdarinājums "SmartBird". Var piemānīt kaijas un paranoiķus, bet ne nopietnus cilvēkus.
Pasaulē
2020. gada 14. janvāris, 12:35

Vistrakākā sazvērestības teorija: putni nav īsti

Kas Jauns Avīze

Amerikāņi nav bijuši uz Mēness, pasauli pārvalda citplanētieši, vakcīnas kalpo cilvēces iznīcināšanai – šīs sazvērestības teorijas jau sen ir novecojušas. Izdomai nav robežu – jaunais hits skan, ka putni nav īsti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1976. gadā dibinātā kustība "The Birds Aren’t Real" paziņojusi, ka putni iznīdēti nāvējošā epidēmijā un nomainīti ar lidrobotiem jeb droniem, kas sēž uz elektrības vadiem, lai uzlādētos.

Joks, bizness, pārliecība?

Tas skan visnotaļ vājprātīgi, un daudzus gadus par šādu kustību zināja retais, līdz radās internets un sociālie tīkli. Tagad Instagram šie atmaskotāji savākuši ap 187 000 sekotāju. Daudzi uzskata, ka tas viss ir tikai muļķīgs joks. Turklāt – arī bizness, kustība tirgo, piemēram, kreklus ar saviem saukļiem par 29 dolāriem.

Britu medijs "The Sun Online" pētīja, cik šajā šovā ir nopietnas pārliecības, un ASV koledžas students Peters Makindo tādu parādījis. Pēc viņa vārdiem, ASV valdība no 1959. līdz 1971. gadam nogalējusi 12 miljardus putnu, izsmidzinot no lidmašīnām pār ūdenskrātuvēm nāvējošus vīrusus.

Kenedijs bija pret, tāpēc nošāva

Indi izsmidzināja no apmēram 2400 metru augstuma, apgalvo Makindo. “Pietika vienam indes pilienam skart putna spalvas, un vīruss iekļuva audos un sāka savu ceļu pa asinsriti,” zinoši klāsta sazvērestības atmaskotājs. Vīrusi esot iznīcinājuši putnu kaulus un pēc nāves 24 stundu laikā pilnībā saēduši līķīšus, tā ka nevajadzējis pat slēpt pēdas.

Pēc tam putni nomainīti ar robotiem, kurus valdība izmanto savu pilsoņu izspiegošanai. Kustībai zināms arī galvenais vaininieks – Alens Velšs Dalless, ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors no 1953. līdz 1961. gadam. Viņš esot pamanījies pievākt 49 miljardus dolāru no sabiedrības veselības aprūpes naudas savam putnu iznīcināšanas projektam.

Prezidents Džons Kenedijs iestājies pret šo noziegumu, tāpēc nogalināts. Kopš tā laika CIP uzraugot visas vēlēšanas, lai uzvarētu pret putniem noskaņoti kandidāti.

Reālās tehnoloģijas

Pamatā kustība darbojas ASV, bet arī Lielbritānijā parādījusies viena grupa, kas 2018. gada oktobrī Braitonā izlīmēja uzlīmes kaijas nav īstas.

Tiesa, Ķīnā, Ziemeļaustrumu politehniskajā universitātē Siaņā, ir radīti baložiem līdzīgi lidroboti, aprīkoti ar GPS, lidojuma kontroli un augstas izšķirtspējas kameru. Inženieriem izdevies par 90% atdarināt īsta baloža kustības, rakstīja laikraksts South China Morning Post. Izlūkošanas un arī iedzīvotāju izspiegošanai tos vēlas izmantot Ķīnas militāristi un drošībnieki.

Vācijas uzņēmums Festo ir uzbūvējis sudrabkaijai līdzīgu lidrobotu SmartBird. Tiesa gan, kaijas to uztver kā savējo, taču cilvēki gluži labi var redzēt, ka tā ir mašīna. Pērn Krievija Aizsardzības ministrijas rīkotā izstādē demonstrēja spiegu dronu pūces veidolā, kas var lidot 40 minūtes un pieveikt 20 kilometrus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tomēr Kenedija laikā tādas iespējas nepastāvēja, un arī mūsdienās droni neatgādina pilnīgi reālus putnus, bet, protams, sazvērestību piekritējiem šīs tehnoloģiju ziņas tikai vairos ticību. Un fakts, ka neviens pīļu mednieks vai taksidermists zem putnu spalvām nav atklājis robotus, paranojai nav traucēklis.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Modernie meli" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""