foto: EPA/Scanpix
Gvaido nodevis Venecuēlas parlamenta spīkera amata zvērestu
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido otrdien nodevis zvērestu
2020. gada 7. janvāris, 23:05

Gvaido nodevis Venecuēlas parlamenta spīkera amata zvērestu

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido otrdien nodevis zvērestu, stājoties uz vēl vienu termiņu Nacionālās asamblejas spīkera amatā.

Nacionālā asambleja svētdien atsevišķos balsojumos apstiprināja spīkera amatā gan Gvaido, gan viņa konkurentu Luisu Parru.

Bija paredzēts, ka svētdien parlamenta sēdē Gvaido tiks atkārtoti ievēlēts spīkera amatā. Tomēr policija neatļāva parlamenta ēkā ieiet Gvaido un viņu atbalstošajiem opozīcijas deputātiem. Tika ielaisti tikai valdību atbalstošie deputāti, kā arī tie opozīcijas deputāti, kas ir kritiski noskaņoti pret Gvaido. Rezultātā spīkera amatā ar 84 balsīm tika ievēlēts Parra, kuru atbalsta Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro.

foto: EPA/Scanpix
Policija svētdien neatļāva parlamenta ēkā ieiet Gvaido un viņu atbalstošajiem opozīcijas deputātiem.

Opozīcijas politiķi, kuri parlamenta ēkā netika ielaisti, tikmēr sapulcējās vietējā laikraksta birojā, kur sarīkoja atsevišķu balsojumu, kurā ar 100 balsīm "par" spīkera amatā tika ievēlēts Gvaido.

Nacionālajā asamblejā ir 165 deputātu vietas.

Opozīcija paziņoja, ka uzvarējis ir Gvaido, jo viņš saņēmis lielāku balsu skaitu.

Otrdien nacionālā gvarde pusstundu neļāva Gvaido iekļūt parlamenta ēkā, bet pa to laiku spīkera krēslā iesēdās Parra. Kad Gvaido un viņa atbalstītājiem beigās atļāva ieiet ēkā, Parra jau bija devies prom.

Deputāti nodziedāja valsts himnu, taču parlamentam tika atslēgta elektrība, liekot likumdevējiem izmantot savu mobilo tālruņu gaismas. Gvaido tad pacēla savu labo roku un deva zvērestu.

Līdz decembrim Parra bija Gvaido koalīcijā esošās opozīcijas partijas "Primero Justicia" ("Vispirms taisnīgums") biedrs, bet tika izslēgts no tās uz aizdomu pamata, ka viņš cenšas piekukuļot opozīcijas deputātus, lai viņi pārietu Maduro pusē.

Gvaido pirmos reizi tika ievēlēts spīkera amatā pagājušā gada sākumā, un 2019.gada 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, atklāti izaicinot Maduro uz cīņu ar varu valstī.

Iedzīvotāji Venecuēlā pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos

Desmitiem tūkstoši venecuēliešu trešdien izgājuši ielās, lai pieprasītu prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos un varas nodošanu opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Kā ziņots ...

gallery icon
23

Gvaido par leģitīmu pagaidu prezidentu atzinušas daudzas valstis, tostarp ASV, kā arī Eiropas Savienība (ES).

Taču neskatoties uz starptautisko atbalstu un plašām demonstrācijā Venecuēlā, viņam nav izdevies gāzt  Maduro, kuru joprojām atbalsta armija un vairākas ārvalstis, tostarp Ķīna un Krievija.