foto: AFP/Scanpix
ASV apsver reaģēt ar sankcijām uz Krievijas pieaugošo atbalsu Maduro
Venecuēlas prezidents Maduro pēdējā gada laikā arvien vairāk paļāvies uz Maskavu.
Pasaulē
2020. gada 7. janvāris, 09:38

ASV apsver reaģēt ar sankcijām uz Krievijas pieaugošo atbalsu Maduro

Jauns.lv / LETA

Savienotās Valstis apsver piemērot sankcijas, reaģējot uz Krievijas pieaugošo atbalsu Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro, pirmdien paziņojusi augsta ranga ASV amatpersona.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir piemērojusi sankcijas Maduro režīmam, nodēvējot to par diktatūru.

"Mēs apsveram papildus sankcijas, sankcijas privātpersonām, ekonomiskās sankcijas, kas, mūsuprāt, rada lielāku spiedienu," žurnālistiem atklāja ASV sūtnis Venecuēlas jautājumos Eliots Eibramss.

Neatklājot, kādas tieši sankcijas tiek apsvērtas, Eibramss sacīja, ka ASV cieši seko līdzi Krievijas lomai Venecuēlā un neatstās Krievijas sniegto atbalstu bez ievērības.

Eibramss sacīja, ka Krievija ir galvenokārt ieinteresēta "naftas ekonomikā" Venecuēlā, kamēr Maduro pēdējā gada laikā arvien vairāk paļāvies uz Maskavu.

"Krievijas uzņēmumu pārziņā tagad atrodas vairāk nekā divas trešdaļas, vairāk nekā 70% Venecuēlas naftas," sacīja Eibramss.

"Tādēļ Krievijas loma kļūst arvien nozīmīgāka," viņš piebilda.

Eibramss nekomentēja pēdējos notikumus Venecuēlā, kur policija svētdien aizliedza opozīcijas deputātiem iekļūt parlamenta ēka, un Krievijas iespējamo saistību ar šiem notikumiem.

Bija paredzēts, ka svētdien parlamenta sēdē  opozīcijas līderis Huans Gvaido tiks atkārtoti ievēlēts spīkera amatā.

Tomēr policija neatļāva parlamenta ēkā ieiet Gvaido un viņu atbalstošajiem opozīcijas deputātiem. Tika ielaisti tikai valdību atbalstošie deputāti, kā arī tie opozīcijas deputāti, kas ir kritiski noskaņoti pret Gvaido. Rezultātā spīkera amatā ar 84 balsīm tika ievēlēts Luiss Parra, kuru atbalsta Maduro.

Opozīcijas politiķi, kuri parlamenta ēkā netika ielaisti, tikmēr sapulcējās vietējā laikraksta birojā, kur sarīkoja atsevišķu balsojumu, kurā ar 100 balsīm "par" spīkera amatā tika ievēlēts Gvaido.

Nacionālajā asamblejā ir 165 deputātu vietas.

Opozīcija paziņoja, ka uzvarējis ir Gvaido, jo viņš saņēmis lielāku balsu skaitu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Gvaido pirmo reizi tika ievēlēts spīkera amatā pagājušā gada sākumā, un 2019.gada 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, atklāti izaicinot Maduro uz cīņu ar varu valstī.

Gvaido par leģitīmu pagaidu prezidentu atzinušas daudzas valstis, tostarp ASV, kā arī Eiropas Savienība (ES).

Taču neskatoties uz starptautisko atbalstu un plašām demonstrācijā Venecuēlā, viņam nav izdevies gāzt Maduro, kuru joprojām atbalsta armija un vairākas ārvalstis, tostarp Ķīna, Krievija un Kuba.

Eibramss atzina, ka Savienotās Valstis ir par zemu novērtējušas atbalstu, ko Maduro saņem no Krievijas un Kubas. Viņš sacīja, ka šīs divas valstis nosūtījušas uz Venecuēlu tūkstošiem aģentu.

Bez Kubas un Krievijas atbalsta Maduro režīms vairs nepastāvētu, norādīja Eibramss.

Maduro "ir palicis ar Kubu, Krieviju, Ķīnu un pāris dīvainām diktatūrām", bet viņš zaudē atbalstu ne tikai labējo un centrisko vidū, bet arī kreiso vidū Latīņamerikā, sacīja Eibramss.