foto: scanpix
Austrālijas latviete atklāj, ka cietuši arī tautieši: nelaimi nav iespējams aprakstīt, dažas vietas pilnīgi izolētas no ārpasaules
Dienvidaustrālijas latviešu organizāciju apvienības vadītāja Skaidrīte Aguļēviča par “zaļo kontinentu” skārušo traģēdiju: “To nav iespējams aprakstīt! Dažas vietas ir pilnīgi izolētas no civilizācijas”.
Pasaulē
2020. gada 4. janvāris, 09:35

Austrālijas latviete atklāj, ka cietuši arī tautieši: nelaimi nav iespējams aprakstīt, dažas vietas pilnīgi izolētas no ārpasaules

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Austrālijas dienvidus pārņēmuši līdz šim postošākie savvaļas ugunsgrēki, kas izpostījuši tūkstošiem māju, miljoniem hektāru un simtiem tūkstošiem cilvēku likuši steigā evakuēties no draudošās nelaimes un neciešamās svelmes. Dienvidaustrālijas latviešu organizāciju apvienības vadītāja Skaidrīte Aguļēviča Jauns.lv atklāja, ka viss liecina par to, ka šajos ugunsgrēkos cietuši arī vietējie latvieši.

Austrālijas dienvidos plosās līdz šim postošākie savvaļas ugunsgrēki, kas izdedzinājuši ap sešiem miljoniem hektāru zemes, tūkstošiem mājokļu, licis simtiem tūkstošu cilvēku stundas laikā steigā pamest savas dzīvesvietas. Pašreiz Austrālijā notiekošo var raksturot pāris vārdiem “elle zemes virsū”, kas austrāliešus piemeklējusi pašā vasaras vidū (Dienvidu puslodē tagad ir vasara), kad daudzi bija ieplānojuši bezrūpīgu atvaļinājumu. Nu dzīve apgriezta kājām gaisā. To izjutuši arī Austrālijā dzīvojošie latvieši, kuriem pēdējā brīdī nācies mainīt savus plānus.

Dienvidaustrālijas Latviešu organizāciju apvienības priekšsēde un Adelaides latviešu radioraidījuma “Latvju Balss” vadītāja Skaidrīte Aguļēviča Jauns.lv pastāstīja:

“Nezinu, vai gandrīz 30 gadus esot Austrālijā esmu redzējusi vai piedzīvojusi šāda mēroga ugunsgrēku. Nav neviena pavalsts, kuru nebūtu skārusi uguns. Vakar 3500 brīvprātīgo ugunsdzēsēju tika nogādāti uz Sidneju (Jaundienvidvelsas štata galvaspilsēta), Viktorijas štats (Melburna) arī ir ugunī. Vairāk nekā 500 brīvprātīgo ugunsdzēsēju ir nogādāti arī uz Ķenguru salu (trešā Austrālijas lielākā sala valsts dienvidos).

Es nedomāju, ka vispār ir iespējams aprakstīt šo nelaimi pāris teikumos. Dažas vietas ir pilnīgi izolētas no civilizācijas: trūkst dzeramais ūdens, ēdiens, bērniem nepieciešamās lietas, petroleja (degviela)… Un trakākais ir tas, ka (ugunsgrēka teritorijā esošās)  mājas cilvēkiem jāatstāj relatīvi īsā laikā – pusotras divu stundu laikā. Tikai mēģiniet iedomāties! Bet arī tas neraksturo patiesā stāvokļa nopietnību...

Mēs šeit nemaz nerunājam par savvaļas dzīvniekiem un lauku saimniecību zaudējumiem.

foto: scanpix
Dienvidaustrālijas latviešu organizāciju apvienības vadītāja Skaidrīte Aguļēviča par “zaļo kontinentu” skārušo traģēdiju: “To nav iespējams aprakstīt! Dažas vietas ir pilnīgi izolētas no civilizācijas”.

Kas attiecas uz latviešiem: nevaru nosaukt konkrēti vārdus, bet esmu droša, ka viņu vidū ir pietiekoši daudz cietēju. “3x3” nometne pēdējā brīdī (tiešām pāris stundas pirms dalībnieki sāka ierasties) tika pārcelta uz Melburnas Latviešu namu. Annas Ziederes vasaras vidusskola tika atklāta un tā darbojas, paldies Dievam, jo šī daļa nav ugunsgrēku skarta.

Šis ir atvaļinājumu un atpūtas laiks daudzām ģimenēm un tūristiem. Vidējā gaisa temperatūra pa visu Austrāliju ir plus 38, plus 45 grādi. Šo karstumu pavada ļoti stiprs vējš. Visi šie blakus apstākļi, kā saprotiet, nepalīdz cīnīties ar šo nelaimi”.

Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē

gallery icon
28