foto: EPA/Scanpix
Elle zemes virsū – Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē
Austrālijas piekrastes rajonos sākusies masveida evakuācija.
Pasaulē
2020. gada 3. janvāris, 14:21

Elle zemes virsū – Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē

Jauns.lv

Iztukšotas degvielas uzpildes stacijas un pārtikas veikalu plaukti, dzeramais ūdens kļuvis dārgāks nekā jebkad – realitāte, ar kādu saskaras tūkstošiem austrāliešu, izmisīgi cenšoties evakuēties no karstuma un ugunsgrēku pārņemtajiem piekrastes rajoniem.

Austrālijā notiek lielākā masveida evakuācija tās vēsturē

gallery icon

Jaundienvidvelsas A1 šoseja ir burtiski pārpildīta ar automašīnām, cilvēkiem cenšoties pamest ugunsgrēku pārņemto teritoriju. Līdz ar Austrālijas flotes iesaistīšanos cilvēku evakuācijas operācijā, tā jau nodēvēta par iespaidīgāko evakuāciju Austrālijas vēsturē. 

Iedzīvotāji, kas piektdienas rītā bēga no uguns izpostītajām pilsētām, palikuši iestrēgstam uz šosejas stundām ilgi. Kāda aculieciniece Austrālijas medijiem apgalvo, ka veikalos krasi pieaugusi cena par pārtikas produktiem un ūdeni. Piemēram, klaips maizes tiek pārdots par 9 Austrālijas dolāriem (5,50 eiro). 

Jauns.lv jau vēstīja, ka Austrālijai gatavojoties nedēļas nogalē gaidāmajam karstuma vilnim, varasiestādes devušas rīkojumu tūristiem 48 stundu laikā pamest ugunsgrēku apdraudētos piekrastes rajonus. 

Karstuma viļņa rezultātā savvaļas ugunsgrēki varētu izplesties vēl vairāk, brīdina meteorologi. 

Atbilstoši jaunākajiem datiem Austrālijā šajā savvaļas ugunsgrēku sezonā, kas bijusi viena no postošākajām, dzīvību zaudējuši vismaz 18 cilvēki.

Ugunsgrēku piemeklēto un apdraudēto rajonu viesi tiek mudināti doties prom vēl pirms sestdienas, kad visā valstī tiek prognozēts vēl viens karstuma vilnis. Gaisa temperatūra varētu pārsniegt 40 grādu atzīmi, turklāt gaidāmas spēcīgas vēja brāzmas.

Austrālija piedzīvojusi visu laiku karstāko dienu

Karstuma vilnim turpinoties, ceturtdien, 19. decembrī, konstatēta Austrālijas augstākā decembra temperatūra, Rietumaustrālijas pilsētā Juklā temperatūrai sasniedzot 49,8 grādu atzīmi. Iepriekšējā ...

gallery icon