foto: AFP/Scanpix
Irākas šiītu kaujinieku līderis sola atmaksāt ASV spēkiem
2019. gada 30. decembris, 20:47

Irākas šiītu kaujinieku līderis sola atmaksāt ASV spēkiem

Jauns.lv / LETA

Irākas šiītu kaujinieku līderis draudējis atspēlēties ASV spēkiem Irākā par svētdien notikušajiem gaisa uzlidojumiem Irānas atbalstītam grupējumam.

"Mocekļu un ievainoto asinis nebūs veltas un mūsu atbilde būs barga," paziņojis Tautas mobilizācijas spēku ("Hashd Shaabi") vadītāja vietnieks Abu Mahdi Almohandess.

Tautas mobilizācijas spēki ir Irākas valdības sponsorēta jumta organizācija, kas apvieno aptuveni 40 kaujinieku grupējumus, no kuriem vairums ir šiītu musulmaņu grupējumi.

Savienotās Valstis svētdien paziņoja, ka veikušas uzbrukumus pieciem šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah brigādes" ("Kataib Hezbollah") mērķiem Sīrijā un Irākā.

ASV vaino "Hizbollah brigādes", kas ietilpst Tautas mobilizācijas spēkos, piektdien notikušajā raķešu uzbrukumā Irākas armijas bāzei netālu no Kirkūkas. Uzbrukumā tika nogalināts ASV armijas līgumdarbinieks un ievainoti vairāki ASV un Irākas karavīri.

Tautas mobilizācijas spēki paziņoja, ka ASV atbildes uzbrukumos  svētdien nogalināti 25 kaujinieki un 50 ievainoti.

Irākas grupējums "Hizbollah brigādes" nav saistīts ar Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah", bet abus grupējumus atbalsta Irāna.

"Hizbollah" nosodīja ASV gaisa uzlidojumus, paziņojot, ka tie ir kliedzoši uzbrukumi Irākas suverenitātei, drošībai un stabilitātei.

Arī Irākas prezidents Barhams Salehs sacīja, ka šie ASV uzbrukumi ir Irākas suverenitātes pārkāpums, un aicināja neieraut Irāku reģionālos un starptautiskos konfliktos.