foto: AP/Scanpix
Indijā simtiem cilvēku aizturēti protestos pret jauno pilsonības likumu
Kārtības sargi Deli aizturēja protestētājus, kuri bija sapulcējušies pie Sarkanā forta.
Pasaulē
2019. gada 19. decembris, 15:03

Indijā simtiem cilvēku aizturēti protestos pret jauno pilsonības likumu

Jauns.lv / LETA

Indijas policijai cenšoties apslāpēt atsākušos protestus pret jauno pilsonības likumu, galvaspilsēta Deli un informācijas tehnoloģiju centrā Bangalorā valsts dienvidos ceturtdien aizturēti vairāki simti protestētāju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Varasiestādes Deli, Bangalorā, visā Utarpradēšas štatā un atsevišķos Madhja Pradēšas štata rajonos aizliegušas cilvēkiem pulcēties lielās grupās.

Protesti, kurus galvenokārt rīko studenti, pilsoniskās sabiedrības organizācijas un opozīcijas politiskās partijas, plānotas vairākās pilsētās visā Indijā.

foto: AP/Scanpix
Kārtības sargi Deli aizturēja protestētājus, kuri bija sapulcējušies pie Sarkanā forta.

Bangalorā protestētāji, kas bija sapulcējušies, neraugoties uz varasiestāžu aizliegumu, aizturēti.

Arī valsts galvaspilsētā protestētāji, kas bija sapulcējušies pie Sarkanā forta, tika aizturēti.

Deli centrālajā daļā un vecpilsētā rajonos, kur bija plānotas demonstrācijas, slēgtas 16 metro stacijas.

Uz Deli robežām policija izvietojusi kontrolpunktus un veic pasažieru pārbaudes, kas izraisījis pamatīgus transporta sastrēgumus.

Viens no Indijas lielākajiem telekomunikāciju uzņēmumiem "Airtel" paziņoja, ka apturējis balss, ziņapmaiņas un datu pakalpojumu sniegšanu atsevišķos Deli rajonos, pakļaujoties valdības rīkojumam.

Jau ziņots, ka Indijas parlamenta augšpalāta 11.decembrī pieņēma pretrunīgi vērtētu likumprojektu, kas paredz piešķirt pilsonību reliģiskajām minoritātēm no kaimiņvalstīm, bet ne musulmaņiem. Parlamenta apakšpalāta šo likumprojektu pieņēma jau 10.decembrī.

Grozījumi paredz, ka Indijas pilsonība var tikt piešķirta hinduistiem, sikhiem, budistiem, džainistiem, parsiem un kristiešiem, kuri bēg no vajāšanām Afganistānā, Bangladešā un Pakistānā, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi.

Kritiķi apgalvo, ka likums ir pretrunā ar Indijas sekulāro konstitūciju, padarot reliģiju par pamatu pilsonības piešķiršanai.

Valdošā hindusitu nacionālistu partija BJP skaidro, ka likums neietekmēs Indijas pilsoņus, arī islāma sekotājus, un ka likuma mērķis ir sniegt atbalstu tiem, kas reliģisku vajāšanu dēļ tiek vajāti musulmaņu kaimiņvalstīs.

Pilsonības likums jau pagājušajā nedēļā izraisīja vardarbīgus protestus, arī valsts ziemeļaustrumu štatos, kas robežojas ar Bangladešu un kur iedzīvotāji bažījas par migrantu plūdiem no kaimiņvalsts.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās