foto: REUTERS/SCANPIX
"Jūs to nenožēlosiet," Lukašenko aicina Serbiju uz ciešāku sadarbību ar Krievijas vadīto ekonomisko bloku
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sarokojas ar savu serbu kolēģi Aleksandru Vučiču.
Pasaulē
2019. gada 3. decembris, 23:28

"Jūs to nenožēlosiet," Lukašenko aicina Serbiju uz ciešāku sadarbību ar Krievijas vadīto ekonomisko bloku

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien aicinājis Serbiju veidot ciešākas attiecības ar Krievijas vadīto Eirāzijas Ekonomisko Savienību (EES).

Kopīgā preses konferencē ar savu serbu kolēģi Aleksandru Vučiču Lukašenko norādīja, ka viņš respektējot Belgradas pasludināto mērķi pievienoties Eiropas Savienībai (ES), taču gadījumā, ja Brisele turpinās izvirzīt "ultimātus" Serbijai vajadzētu pavērsties ar seju pret EES.

"Jūs to nenožēlosiet," uzsvēra Baltkrievijas līderis, piebilstot, ka Serbijai nevajadzētu pārlieku cerēt, ka tā tuvākajā laikā varētu kļūt par ES dalībvalsti. "Iespējams, [tikai] pēc desmit vai 15 gadiem."

Vučičs uz šiem Lukašenko izteikumiem nereaģēja, vienīgi norādīja, ka Baltkrievija ir "patiess Serbijas draugs".

Šobrīd EES sastāvā ir Krievija, Armēnija, Baltkrievija, Kazahstāna un Kirgizstāna.

Tikmēr Francija nākusi klajā ar aicinājumu pārskatīt jaunu dalībvalstu uzņemšanas procedūru, tādējādi mazinot Serbijas un citu Rietumbalkānu valstu cerības tuvākajā laikā pievienoties blokam.

Tas savukārt izsaucis bažas par iespējamo Krievijas un Ķīnas ietekmes pieaugumu šajā reģionā.

Serbija, par spīti ES brīdinājumiem, ka tas varētu bremzēt iestāšanās procesu blokā, nesen parakstījusi brīvās tirdzniecības līgumu ar EES.

Lai pievienotos ES, kandidātvalstīm ir jāpieskaņojas bloka īstenotajai politikai, tostarp jāievieš arī sankcijas pret Krieviju, kuras ES ieviesa, reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Tomēr Vučičs paziņojis, ka Serbija nekad nevērsīs sankcijas pret savu sabiedroto Krieviju.

Turklāt Serbijas prezidentam šonedēļ paredzēta kārtējā tikšanās ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, ar kuru viņš šogad ticies jau divas reizes.