foto: REUTERS/SCANPIX
Sencovs: Ukrainai ir jāmainās, un Lietuva varētu palīdzēt
Ukraiņu kinorežisors Oļehs Sencovs
2019. gada 8. novembris, 18:33

Sencovs: Ukrainai ir jāmainās, un Lietuva varētu palīdzēt

Jauns.lv / LETA

Lietuva varētu palīdzēt Ukrainai mainīties un kļūt par stipru, līdzvērtīgu partneri, uzskata šogad no ieslodzījuma atbrīvotais ukraiņu kinorežisors Oļehs Sencovs, kas piektdien Viļņā ticies ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču.

Viesis pateicies Lietuvai par atbalstu, ko tā sniegusi Ukrainai, bet vienlaikus uzsvēris, ka Kijeva nedrīkst palikt palikt palīdzības lūdzēja lomā. "Jūs darāt visu, kas ir jūsu spēkos, un mēs it kā ar visu esam mierā, (..) taču pirmām kārtām mums jāmainās pašiem. Mēs nedrīkstam būt kā nabadziņi, kuri skraida, visiem izlūdzoties druskas no galda. Tas nav valsts cienīgi," žurnālistiem sacījis režisors.

"Mums jātop par stipru, neatkarīgu, līdzvērtīgu partneri, un tad varbūt mūs pieņems Eiropas Savienībā. Nedrīkstam klaudzināt pie durvīm kā ubagi," viņš uzsvēris. "Palīdziet mums mainīties, lai mēs kļūtu par eiropiešiem lielākā mērā, nekā esam pašlaik."

Lietuva ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām starptautiskajā sabiedrībā un piešķīrusi tai arī būtisku humāno un militāro palīdzību.

Kā izteicies Lietuvas ārlietu ministrs, šīs sadarbības formas būtu jāpaplašina, "iespējams, izmantojot papildu sviras un izmantojot tos cilvēkus, kuriem šai valstī ir ietekme".

Sencovs, kam Krievija 2015.gadā piesprieda 20 gadu cietumsodu, apsūdzot viņu mēģinājumos sarīkot terora aktus Krievijas okupētajā un anektētajā Krimā, šā gada septembrī tika atbrīvots gūstekņu apmaiņā ar Krieviju.

Lietuva, tāpat kā citas rietumvalstis, uzskata, ka apsūdzības pret Sencovu tika safabricētas, lai sodītu režisoru par viņa pilsoniskajām aktivitātēm. Lietuvā Sencovs ieradies pirmo reizi, lai piedalītos nedēļas nogalē paredzētā Krievijas opozīcijas pārstāvju pasākumā.

Viņš izteicis cerību, ka jaunā Ukrainas vadība dos jaunu stimulu reformām, bet aicinājis dot tai vairāk laika. "Ukrainai ir ļoti liela vajadzība pēc reformām un dziļām pārmaiņām, kuras diemžēl pēdējo piecu gadu laikā nav bijušas tik spēcīgas, kā gaidīts," izteicies režisors.

Runājot par prezidenta Volodimira Zelenska centieniem panākt jaunu dzīvību miera sarunās par Austrumukrainu, viņš uzsvēris, ka Zelenskis vēlas mieru, savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšas "uzmaukt Ukrainai Donbasu kā iemauktus".

Sencovs arī norādījis, ka turpina aktīvi interesēties par situāciju Krimā, no kuras tiek padzīti Kijevai labvēlīgi noskaņoti cilvēki, kamēr tur dzīvot paliek Putinam lojālie ierēdņi, karavīri un policisti. "Viņi mākslīgi pārveido Krimas demogrāfisko situāciju, lai visi tur atbalstītu Krieviju," atzinis aktīvists.