foto: REUTERS/SCANPIX
Beļģijā aizturēti divi Katalonijas separātistu līderi
Beļģijā aizturēti un pēc tam nosacīti atbrīvoti divi bijušie Katalonijas reģiona valdības ministri Antonio Komins (pa kreisi) un Ljuiss Pudžs
Pasaulē
2019. gada 8. novembris, 16:21

Beļģijā aizturēti divi Katalonijas separātistu līderi

Jauns.lv / LETA

Beļģijā aizturēti un pēc tam nosacīti atbrīvoti divi bijušie Katalonijas reģiona valdības ministri Antonio Komins un Ljuiss Pudžs, kuru izdošanu pieprasījusi Spānija, piektdien paziņojusi Briseles prokuratūra.

Madride ir sākusi tiesvedību pret vairākiem katalāņu separātistiem, kuri aizbēga no Spānijas pēc neatkarības referenduma, kas 2017.gada oktobrī tika sarīkots bez centrālās valdības atļaujas. Tostarp Spāniju pameta arī bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kurš pašreiz arī atrodas Beļģijā.

Spānija ir izdevusi Eiropas aresta orderus Komina, Pudža un Pudždemona aizturēšanai.

Komins un Pudžs ceturtdien brīvprātīgi ieradās policijā, kur tika aizturēti, atklāja Briseles prokuratūra.

Abi politiķi nepiekrīt izdošanai Spānijai, norādīts prokuratūras paziņojumā.

Komins un Pudžs šodien stājās tieneša priekšā, kurš izlēma viņus atbrīvot ar nosacījumu, ka viņi nepametīs Beļģiju un vienmēr būs sasniedzami.

Tiesa plāno nākamajā piektdienā pieņemt lēmumu, vai izpildīt orderus, kas izdoti Komina un Pudža aizturēšanai.

Pudždemonam tiesas priekšā būs jāstājas 16.decembrī.

2018.gadā Beļģijas varasiestādes atteicās izdot minētos trīs politiķus Spānijai, kur viņi ir apsūdzēti par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar 2017.gadā notikušo referendumu.

Pagājušajā mēnesī Spānijas Augstākās tiesa piesprieda cietumsodus deviņiem separātistu līderiem. Tiesas lēmums izprovocēja Katalonijā plašus protestus, kas ilga vairākas dienas.