foto: AP/Scanpix
Publiskotas detaļas, kā īsti izdevās nogalināt "Islāma valsts" līderi Bagdadi
Nogalinātais ISIS līderis al Bagdadi.
Pasaulē
2019. gada 9. novembris, 07:08

Publiskotas detaļas, kā īsti izdevās nogalināt "Islāma valsts" līderi Bagdadi

Kas Jauns Avīze

Vašingtona gatavojas turēt vārdu un izmaksās 25 miljonus dolāru informatoram, kura sniegtās ziņas ļāva atrast un likvidēt Islāma valsts jeb "Daesh" vadoni Abu Barku al Bagdadi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"The Washington Post" vēsta, ka runa ir par vienu no teroristu organizācijas aktīviem dalībniekiem, kurš rūpējies par Bagdadi pārvietošanos Sīrijā un palīdzējis iekārtot viņa paslēptuvi valsts ziemeļrietumos Idlibas provincē Turcijas pierobežā.

Slēptuve, asinis un apakšbikses

foto: VIA REUTERS
Amerikāņu specvienība gatavojas ieņemt teroristu vadoņa cietoksni.

Šis avots esot piegādājis ASV izlūkdienestam ziņas ne tikai par Bagdadi atrašanās vietu Barišas ciemā, bet arī pašas slēptuves plānu. Uzbrukuma laikā arī viņš atradies mājā, bet pēc divām dienām kopā ar ģimeni izvests no Sīrijas. Nauda neesot bijis vienīgais motīvs, informatoru vadījušas arī atriebības jūtas – kādu viņa tuvu radinieku noslepkavojuši Islāma valsts kaujinieki. Informācija nodota, par starpniekiem izmantojot kurdu cīnītājus no Sīrijas demokrātiskajiem spēkiem.

Iepriekš izskanēja, ka kurdiem izdevies iefiltrēt Bagdadi tuvo lokā savu aģentu, kurš tad arī atklājis amerikāņiem slēptuves vietu un tās sīku plānu ar pazemes tuneļiem. Vēl vairāk – aģents ieguva Bagdadi asins paraugu un apakšbikses, lai pēc DNS parauga varētu pārbaudīt, ka mērķis ir īstais. Pēc Sīrijas demokrātisko spēku komandiera Mazluma Abdi teiktā telekompānijai NBC, sadarbība ar amerikāņiem ilgusi piecus mēnešus, specdienesti slēptuvi novērojuši trīsarpus mēnešus.

Izlidoja no bāzes Irākā

Amerikāņi sākotnēji nav bijuši pārliecināti, ka šī ir labākā vieta Bagdadi likvidācijai, jo šejienes gaisa telpu kontrolē Krievija kopā ar Sīrijas prezidenta Asada spēkiem un teritorijā uz zemes saimnieko ar "Al Qaeda" saistīti grupējumi. Ciems atrodas netālu no kurdu rajona, kur pēc Turcijas iebrukuma patrulē Krievijas militārā policija. Tomēr, kad ASV prezidents Donalds Tramps negaidīti izlēma par ASV armijas izvešanu no Sīrijas ziemeļiem, militāristi nolēma nekavēties.

Astoņi specvienības "Delta Force" helikopteri 26. oktobrī izlidoja no ASV bāzes Irākā aptuveni piecos vakarā pēc Vašingtonas laika. Prezidents, viņa drošības padomnieks un augsta ranga ģenerāļi ieņēma vietas situāciju štābā, lai, kā vēlāk to nosauca Tramps, skatītos kino. Lidojums līdz Barišai aizņēma stundu un desmit minūtes, turki un krievi bija brīdināti par specoperāciju, neatklājot detaļas, Krievijas Aizsardzības ministrija gan apgalvo, ka neko nezina.

Pusstundu ilga apšaude no gaisa

Tuvojoties ciemam, pa helikopteriem no zemes atklāja uguni, bet šāvējus ātri iznīcināja. Pielidojot tuvāk, amerikāņi pusstundu apšaudīja Bagdadi māju un apkārtni. “Bija ap 11.30 pēc vietējā laika, un mēs izdzirdējām helikopterus. Izskrējām no telts, un mūs apturēja kareivji. Visi bija ārzemnieki, tikai viens – jordānietis vai saūds. Viņi mūs pārmeklēja un uzlika rokudzelžus,” stāsta Mahmuds Ahmeds al Džasems, kurš mitinājies kaimiņos teroristu līderim. “Pajautāja: “Kādās attiecībās esat ar šo cilvēku?” Mēs teicām: “Nav nekādu attiecību, mēs dzīvojam uz savas zemes, viņš uz savas. Mēs nezinām, kas notiek aiz šīm durvīm.””

Aculiecinieki nomierināti, lai neuztraucas, paliek uz vietas līdz tālākam rīkojumam, pēc tam varēs doties uz ciemu, bet te būs sprādziens, kas nolīdzinās visu līdz ar zemi. Kad tas notiks, viss būs beidzies. Specvienība iežogotajā īpašumā ielauzās, caursitot sienu, sākās kauja, kurā gāja bojā liels skaits kaujinieku, tostarp divas Bagdadi sievas, kas nepaspēja uzspridzināt nāvinieku jostas.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Suns paveic teicamu darbu

foto: VIA REUTERS
Specvienības "Delta" suns, kurš iedzina Bagdadi strupceļā.

Bagdadi mēģināja aizbēgt pa tuneli, bet tas veda strupceļā. Terorists mēģināja atšaudīties un tad uzspridzinājās, līdzi nāvē aizraujot divus bērnus (nevis trīs, kā ziņots iepriekš, un vismaz 11 bērnus karavīriem izdevās izvest no ēkas), iespējams, izmantotus par dzīvo vairogu. Jau 15 minūtes pēc viņa nāves sākās līdz nepazīšanai sakropļoto atlieku DNS ekspertīze, pārliecinoties par paveikto.

Vēl viens varonis ir aģents K-9, kura vārdu Pentagons neatklāj – dienesta suns, kurš iedzina Bagdadi tunelī. Zināms tikai, ka viņa kontā ir ap 50 sekmīgu operāciju. Tramps vienīgi tviterī ievietoja suņa foto, uzteicot to par “TEICAMU DARBU”. Suns guva nelielu traumu, bet ir atlabis un jau atgriezies ierindā. Pametot slēptuvi, amerikāņi to uzspridzināja, pilnībā sagraujot, un aizlidoja ar helikopteriem bez zaudējumiem (tikai divi ievainotie), līdzi ņemot divus aizturētos, atrastos dokumentus un elektroniskās ierīces.

Teroristu grāmatvedība

foto: AFP/Scanpix
Pēc veiksmīgās operācijas ēku uzspridzināja, neatstājot akmeni uz akmeņa.

Operācijas laikā nogalināti vairāki kaujinieki. Pieci no viņiem (tostarp četras sievietes) nereaģējuši uz prasību arābu valodā nolikt ieročus, atklājis ASV Bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības (CENTCOM) šefs, ģenerālis Kenets Makenzijs.
Īstenticīgo vadoņa nāvi apstiprinājuši arī viņa sekotāji, kas automātus un spridzekļu jostas krūmos mest negrasās, bet niknās sērās zākā ASV un Trampu dēvē par “prātu zaudējušu večuku”. Teroristi jau esot izvēlējušies jaunu līderi, kura vārdu pagaidām nenosauc, tā ka ASV drīz varēs izvirzīt jaunu naudas balvas mērķi.

Savai apsardzei Bagdadi bija nolīdzis džihādistu grupējumu "Hurras al Din", tagad iznīcinātā ēka piederēja tā vadonim Abū Mohamedam Salamam.  Ekstrēmisti pat visus maksājumus kārtīgi iegrāmatojuši, par ko liecina slēptuvē atrastās kvītis ar Islāma valsts drošības ministrijas logo un "Hurras al Din" pārstāvju parakstiem. Pērn vasarā izrakstītā kvītī teikts, ka 7000 dolāru samaksāts par “bāzes sagatavošanu brāļiem, kas ierodas no Alhairas provinces”, kā šie teroristi sauca kādu apgabalu Sīrijas austrumos.

Galvu griezēji, izvarotāji, pedofili

Islāma valsts pasludinātais kalifāts savas varenības uzplaukumā Sīrijā un Irākā kontrolēja teritoriju ar astoņiem miljoniem cilvēku. Publiski nāvessodi, spīdzināšana, sieviešu pazemošana, izvarošana, ar reliģiju piesegta pedofilija, kultūras vērtību iznīcināšana šeit bija ikdiena. Šie teroristi Sīrijas senpilsētā Palmīrā nogrieza galvu galvenajam arheologam, slepkavoja kristiešus un citu reliģiju piederīgos, bet to sievietes un bērnus pārdeva verdzībā, tostarp seksam.

Nākamgad notiks ASV prezidenta vēlēšanas, un Trampam izdevies atkārtot to pašu, ko viņa priekštecim – Baraka Obamas prezidentūras laikā likvidēja Osamu bin Ladenu, Tramps var lepoties ar Bagdadi. Turklāt viņa troņa mantinieki arī nevar justies droši – aviācijas triecienā Sīrijā nogalināts Bagdadi labā roka Abu al Hasans al Muhažirs. Pēc žurnāla "Newsweek" datiem, islāmistu fanātiķu līdera vietu var ieņemt Abdula Kardašs, bijušais Irākas armijas virsnieks no Sadāma Huseina laikiem. Karš turpināsies.