foto: Ekrānuzņēmums
Tukšas ielas un aizvērti veikali - Indijas Kašmira zaudē savu īpašo statusu un tiek sadalīta divās teritorijās
Līdzšinējais Indijas Džammu un Kašmiras štats ceturtdien sadalīts divās savienības teritorijās.
Pasaulē
2019. gada 31. oktobris, 17:33

Tukšas ielas un aizvērti veikali - Indijas Kašmira zaudē savu īpašo statusu un tiek sadalīta divās teritorijās

Jauns.lv / LETA

Indijas pārvaldītā Kašmira teju trīs mēnešus pēc autonomijas zaudēšanas ceturtdien pārstāja eksistēt kā štats un tika sadalīta divās tā dēvētājās savienības teritorijās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Indijas valdība jau augustā nolēma, ka Džammu un Kašmiras štats pārstās eksistēt un tiks sadalīts divās jaunās administratīvās teritorijās, kas būs pakļautas tiešai Deli pārvaldei.

Premjerministrs Narendra Modi, ceturtdien runājot savā dzimtajā Gudžarātas štatā, cildināja "gaišo nākotni", kas sagaida Kašmiru.

foto: Ekrānuzņēmums
Līdzšinējais Indijas Džammu un Kašmiras štats ceturtdien sadalīts divās savienības teritorijās.

Vietējās varasiestādes savukārt pilsētās izvietojušas desmitus tūkstošu karavīru un policistu un izsludinājušas trauksmi, bažījoties par teroraktiem un valdības pretinieku protestiem.

Līdzšinējais Indijas Džammu un Kašmiras štats ceturtdien sadalīts divās savienības teritorijās. Ladākha atradīsies līdzšinējā štata austrumos, bet Džammu un Kašmira - rietumos.

Centrālajai valdībai ir ievērojami lielākas pilnvaras savienības teritoriju administrācijā. Šobrīd Indijā ir deviņas savienības teritorijas un 28 štati.

Jauno savienības teritoriju galvenajās pilsētās Šrīnagarā un Lehā ceturtdien pastiprinātos drošības apstākļos vienkāršās ceremonijās amata zvērestu nodos jaunie gubernatori.

Līdz ar štata likvidēšanu kašmirieši arī zaudē ekskluzīvās tiesības uz zemi, un īpašumus Kašmirā varēs iegādāties cilvēki no teritorijām, kas atrodas ārpus līdzšinējā štata robežām. Vietējiem iedzīvotājiem ir aizdomas, ka Modi šādā ceļā vēlas panākt demogrāfiskas izmaiņas reģionā.

Pamatā musulmaņu apdzīvotā Kašmira ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu, taču abas pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies jau divi kari.

Spriedze Deli un Islamabadas starpā vēl vairāk pieaugusi kopš 5.augusta, kad Indijas valdība atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Reģionā tika noteikta komandantstunda, kā arī atslēgti telefonsakari un piekļuve internetam.

Kopš tā laika Kašmirā izvietoti tūkstošiem karavīru un aizturēti simtiem politisko aktīvistu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās