Pasaulē
2019. gada 28. oktobris, 06:34

ASV muitas karš vēršas pret Eiropu

Kas Jauns Avīze

Amerikāņi maksās vairāk par franču vīnu, itāļu parmezānu, spāņu olīveļļu, īru viskiju un citiem labumiem – ASV prezidents Donalds Tramps ieviesis 25% muitu pārtikai un alkoholam no Eiropas Savienības (ES).

Piemēram, Parmas sieram par kilogramu muita no 2,15 dolāriem palielināta līdz sešiem. Tātad pircējiem cena no 40 dolāriem pieaug līdz 45 dolāriem (40,4 eiro). Itālijas siera meistariem tas ir būtiski, jo ASV ir otrs lielākais parmezāna noieta tirgus pēc Francijas.

Pie vainas lidmašīnas

Iemesls ir jau krietni ilgstošais ASV un ES strīds par subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam Airbus. Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) nolēmusi, ka ES valstu piešķirtās subsīdijas un aizdevumi Airbus bijuši nelikumīgi.

Vašingtonai atļauts noteikt muitas tarifus līdz pat 100% mūsu bloka ražojumiem 6,86 miljardu eiro vērtībā, lai kompensētu šo subsīdiju radītos zaudējumus. Šie ir lielākie pretpasākumi, kādus PTO jebkad ir atbalstījusi tirdzniecības strīdā. ASV muitas tarifi attiecas galvenokārt uz importu no Francijas, Vācijas, Spānijas un arī Lielbritānijas, jo tieši šīs valstis subsidēja Airbus.
Eiropas lidmašīnu imports uz ASV aplikts ar papildu 10% muitu, un novembra vidū Vašingtona gatavojas izlemt par soda sankcijām ES automobiļu importam.

Eiropa parādā nepaliks

“Mēs paužam nožēlu par ASV izvēli noteikt tarifus. Šis solis mums neatstāj citu alternatīvu kā noteikt savus tarifus,” paziņojusi ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema.
Turklāt amerikāņi nemaz nav labāki, jo paši ir subsidējuši Boeing lidmašīnu ražošanu. PTO jau secinājusi, ka tas bija pretlikumīgi, tikai vēl nav nosaukta summa, par kādu ES drīkstēs piemērot tarifus. Lēmums gaidāms nākamgad, tad arī Brisele varētu noteikt atbildes muitu Kalifornijas vīniem, Kentuki viskijam un citām amerikāņu precēm.

ASV jaunie tarifi būs jāatceļ, tiklīdz ES pārtrauks subsīdijas Airbus. Brisele skaidro, ka nelikumīgie pasākumi vairs netiek īstenoti, taču PTO tas vēl ir jāapstiprina.

Latviju ietekmēs mazliet

Pērn tirdzniecības apjoms starp ASV un ES sasniedza teju 1,17 triljonus eiro, turklāt mūsu bloka valstis ir svarīgākais amerikāņu tirgus.

Mūs šis strīds ietekmēs maz, tomēr skars atsevišķu pārtikas produktu eksportu, atzīst Ārlietu ministrijā. Latvijas gadījumā importa nodokļi paaugstināti sviestam un sieram, cūkgaļas desām, saldētiem augļiem, kas kopā veido 480 000 eiro jeb 0,09% no Latvijas kopējā eksporta uz ASV pērn.