foto: EPA/Scanpix
ASV Senāts brīdina, ka par iebrukumu Sīrijā Turcijai piemēros sankcijas
Turcijas armijas bruņumašīna Sīrijā.
Pasaulē
2019. gada 7. oktobris, 22:20

ASV Senāts brīdina, ka par iebrukumu Sīrijā Turcijai piemēros sankcijas

Jauns.lv / LETA

Republikāņu senators Lindsijs Greiems pirmdien paziņojis, ka ASV Senāts piemēros Turcijai sankcijas un aicinās uz laiku izslēgt Turciju no NATO, ja tā iebruks Sīrijas ziemeļaustrumos un uzbruks kurdu spēkiem.

"Mēs vērsīsim divpartiju sankcijas pret Turciju, ja viņi iebruks Sīrijā, un mēs aicināsim uz laiku izslēgt viņus no NATO, ja viņi uzbruks kurdu spēkiem, kas palīdzēja ASV iznīcināt "Islāma valsts" kalifātu," tviterī pavēstīja Greiems.

Greiems, kurš bieži publiski atbalstījis ASV prezidentu Donaldu Trampu, šoreiz asi kritizēja prezidentu.

Viņš pavēstīja, ka kopā ar demokrātu senatoru Krisu van Holenu strādā pie likumprojekta, un pauda cerību, ka Kongresa augšpalātā izdosies iegūt pietiekamu atbalstu likumprojekta pieņemšanai.

"Kongresam skaidri jāpasaka, ka Turcija dārgi samaksās, ja viņi uzbruks Sīrijas kurdiem," sacīja van Holens, kurš nosodīja "Trampa lēmumu nodot" kurdus.

Gan demokrātu, gan republikāņu politiķi ir nosodījuši Trampa lēmumu atļaut Turcijai iebrukt Sīrijas ziemeļos un uzbrukt kurdu spēkiem, kas bija galvenais ASV partneris cīņā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā.

Republikāņu senators Mits Romnijs brīdināja, ka kurdi šo ASV prezidenta lēmumu uztvers kā nodevību un ASV kļūs par neuzticamu partneri viņu acīs.

Demokrāts Kriss Mērfijs nodēvēja Trampa lēmumu par "pozitīvi ļaunu", norādot, ka vēl tikai šonedēļ ASV pārliecināja kurdus atteikties no militārajiem nocietinājumiem pret Turciju, solot turpināt viņus aizstāvēt.

Senators Bērnijs Sanderss, kurš pretendē uz demokrātu Baltā nama nomināciju, nosodīja Trampa pēkšņo paziņojumu, uzsverot, ka ASV sava militārā intervence Tuvajos Austrumos jāpārtrauc atbildīgi.