foto: AFP/Scanpix
Indija atkal pastiprina pārvietošanās ierobežojumus Kašmirā
Kašmirā ievesti Indijas armijas papildspēki, lai nepieļautu nekādus protestus.
Pasaulē
2019. gada 28. septembris, 22:48

Indija atkal pastiprina pārvietošanās ierobežojumus Kašmirā

Jauns.lv / LETA

Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas varasiestādes sestdien pastiprinājušas pārvietošanās ierobežojumus, lai novērstu iespējamos protestus, kurus varētu izraisīts Pakistānas premjerministra Imrana Hana paziņojumi.

Hans, piektdien uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, brīdināja par asinspirti, kas tiks sarīkota Kašmirā līdzko Indija atcels ierobežojumus, kas tika noteikti, kad augustā Deli atcēla provinces īpašās autonomijas statusu.

Jau neilgi pēc Hana runas simtiem kašmiriešu piektdienas vakarā izgāja ielās, skandējot saukļus Pakistānas premjera un reģiona neatkarības atbalstam. Vietām izcēlās arī sadursmes ar policiju, demonstrantiem kārtības sargus apmētājot ar akmeņiem, uz ko policisti atbildēja ar asaru gāzi.

Sestdien pa Šrīnagaras ielām braukā policijas furgoni ar skaļruņiem, no kuriem skan paziņojumi par pārvietošanās ierobežojumiem. Amatpersonas arī ziņo, ka pilsētā ievesti armijas papildspēki, lai nepieļautu nekādus protestus.

Šrīnagaras lielāko biznesa centru policija norobežojusi ar dzeloņstiepļu aizžogojumiem.

Pamatā musulmaņu apdzīvotā Kašmira ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu, taču abas pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies jau divi kari.

Spriedze Deli un Islamabadas starpā vēl vairāk pieaugusi kopš 5.augusta, kad Indijas valdība atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Reģionā tika noteikta komandantstunda, kā arī atslēgti telefonsakari un piekļuve internetam.

Kopš tā laika Kašmirā izvietoti tūkstošiem karavīru un aizturēti simtiem politisko aktīvistu.

Lai gan Deli bija atvieglojusi pārvietošanās ierobežojumus, neviens no aizturētajiem nav atbrīvots.