foto: ddp/Andrei Nekrassov / Vida Press
Igaunija ar 100 miljoniem eiro plāno atbalstīt cilvēku pārcelšanos uz dzīvi laukos
2019. gada 16. septembris, 09:01

Igaunija ar 100 miljoniem eiro plāno atbalstīt cilvēku pārcelšanos uz dzīvi laukos

Jauns.lv / LETA

Igaunijas lauku lietu ministrs Marts Jerviks plāno novirzīt 100 miljonus eiro Lauku attīstības fondam, lai atbalstītu cilvēku pārcelšanos uz dzīvi laukos.

Kā norādījis ministrs, kas pārstāv Konservatīvo tautas partiju (EKRE), saskaņā ar šo plānu fonds par 50 miljoniem eiro iepirktu zemi, lai tad to iznomātu vai pārdotu cilvēkiem, kuri būs gatavi pārcelties uz laukiem, bet vēl 50 miljoni eiro tiktu izmantoti, lai dotu viņiem aizdevumus.

"Lai fonds varētu iegādāties zemi, nepieciešami likuma grozījumi, un naudu nevar piešķirt tieši no valsts budžeta," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS, piebilstot, ka šajā procesā var iesaistīt jaunā budžeta perioda aizdevumu līdzekļus vai Eiropas Savienības naudu un novirzīt to fondam.

Pusi naudas paredzēts izmantot zemes pirkšanai, turklāt privātpersonām, kas pārdos zemi, nebūs jāmaksā ienākuma nodoklis, ja tiks veikti attiecīgi grozījumi likumā, izteicies Jerviks.

"Iepirktā zeme atkarībā no situācijas tiktu iznomāta vai pārdota cilvēkiem, kas pārceļas uz laukiem. Fonds arī varētu papildus izmantot šo zemi kredītu garantēšanai. Mēs veidojam datu bāzi par to, kur pašvaldībās ir pieejama zeme - kāda veca saimniecība vai varbūt mežs, ko cilvēki varētu nomāt vai pirkt," viņš stāstījis.

Vienlaikus iecerēts arī nodot Lauku attīstības fonda rīcībā valstij piederošo zemi, lai to varētu izmantot cilvēki, kas pārceltos uz laukiem.

"To zemi, ko Zemes pārvalde nodevusi ilgtermiņa nomā, mēs diemžēl nedabūsim," atzinis ministrs, norādot, ka noteikti tiks izstrādāta arī prasība nodot fondam vairāk zemes.

"Mums ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme, taču ļoti lielas platības - desmitiem tūkstošu hektāru - nonākušas atsevišķu pircēju rokās. Šis process ir jāaptur," viņš uzsvēris, bet piebildis, ka atpirkt minētās platības vismaz pagaidām nav plānots.

"Šī zeme būtu jāatpērk pēc tirgus noteikumiem, bet mēs pašlaik nesaskatām tādu vajadzību. Tam būtu vajadzīgas ļoti lielas valsts investīcijas. Tādi lēmumi varētu tikt pieņemti tikai tad, ja situācija krasi pasliktinātos," sacījis Jerviks.

Otra puse naudas būtu paredzēta aizdevumiem. "Cilvēkiem, kuri vēlas pārcelties, jau ir kaut kāds kapitāls. Viņiem varētu būt vajadzīgi kredīti savu biznesa plānu īstenošanai, mājokļa vai zemes iegādei. (..) Mēs nevēlamies viņus ierobežot un gribam radīt apstākļus, lai viņi varētu pārcelties uz laukiem un pievērsties vai nu lauksaimniecībai, vai citai uzņēmējdarbībai," viņš piebildis.

Pagaidām nav zināms, cik daudzus potenciālos jaunsaimniekus būs iespējams šādā veidā atbalstīt.

Igaunijas Centra partijas, EKRE un partijas "Tēvzeme" noslēgtajā koalīcijas līgumā ietverta apņemšanās atbalstīt cilvēku atgriešanos laukos.

Igaunijas Lauku attīstības fonds, kas izveidots lauku uzņēmējdarbības sekmēšanai, izsniedz aizdevumus un garantē parādsaistības. Fonda pamatkapitāls ir 61,8 miljoni eiro, un tā ieņēmumi pagājušajā gadā bija 5,8 miljoni eiro.