foto: AFP/Scanpix
Džihādistu ģimeņu nometnē Sīrijā miruši simtiem bērnu
2019. gada 11. septembris, 20:47

Džihādistu ģimeņu nometnē Sīrijā miruši simtiem bērnu

Jauns.lv / LETA

Sīrijas Al Holas bēgļu nometnē, kur izmitināti džihādistu grupējuma "Islāma valsts" ārvalstu kaujinieku ģimeņu locekļi, necilvēcīgo apstākļu dēļ šogad miruši vismaz 390 bērni, trešdien paziņoja ANO izmeklētāji.

Al Holas nometnē atrodas vismaz 11 000 cilvēku, kas ir tuvinieki "Islāma valsts" karotājiem no ārvalstīm.

"Dzīvošanas apstākļi joprojām ir nožēlojami," teikts izmeklēšanas komisijas ziņojumā ANO Cilvēktiesību padomei (UNHRC).

Bērni miruši no nepietiekama uztura un neārstētiem ievainojumiem, bet nometnes 70 000 iemītnieku cietuši no plūdiem, infekcijas slimībām un pārtikas trūkuma, norāda izmeklētāji.

Viņi brīdina, ka valstis, kas kavē ar "Islāma valsti" saistīto sieviešu un viņu aptuveni 3500 bērnu repatriāciju no Al Holas, rada jaunu problēmu.

"Sievietēm un bērniem saglabājas augstāks risks tikt vēl vairāk radikalizētiem, it īpaši ņemot vērā vecumam un dzimumam piemērotu rehabilitācijas programmu neesamību" nometnē, teikts ziņojumā.

Eiropas valstis saskaras ar dilemmu, kā rīkoties attiecībā uz saviem pilsoņiem, kas atrodas Sīrijā pēc džihādistu grupējuma "Islāma valsts" sakaušanas.

Daļa ir atturīgas uzņemt sagūstītos ekstrēmistu kaujiniekus, bet lēmumi par bērnu un džihādistu sievu, kas nav piedalījušās kaujās, uzņemšanu Rietumvalstu varasiestādēm ir grūtāki.

Liela daļa "Islāma valsts" kaujinieku un viņu ģimenes locekļu, kas tika sagūstīti pēc tā dēvētā kalifāta sabrukuma, tiek turēti Sīrijā kurdu veidotās nometnēs.

Martā Sīrijas Demokrātiskie spēki paziņoja par "Islāma valsts" sakaušanu un pēc mēnešiem ilgām kaujām ieņēma džihādistu grupējuma pēdējo bastionu Sīrijas austrumos.