foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Savienība nobažījusies par notiekošo Maskavā, kur aizturēti jau 1074 cilvēki
Viens no sagūstītajiem protestētājiem.
2019. gada 28. jūlijs, 10:23

Eiropas Savienība nobažījusies par notiekošo Maskavā, kur aizturēti jau 1074 cilvēki

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) pauduši bažas par to, ka sestdien Maskavā aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki, kas piedalījās protesta akcijās pret to, ka varasiestādes atteikušās reģistrēt opozīcijas kandidātus Krievijas galvaspilsētas domes vēlēšanām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Maskavā aizturēti vairāk nekā tūkstoš miermīlīgu demonstrantu, tostarp prominenti opozicionāri un žurnālisti. Viņi aicināja 2019.gada septembrī Maskavā sarīkot brīvas un demokrātiskas vēlēšanas,” teikts ES ārlietu dienesta paziņojumā.

“Šīs aizturēšanas un nesamērīgā spēka lietošana pret miermīlīgiem protestētājiem seko pēdējās dienās notikušajai satraukumu izraisošajai pret opozīcijas politiķiem vērstajai virknei aizturēšanu un policijas reidu, kārtējo reizi nopietni iedragā tādas pamatbrīvības kā vārda brīvība, biedrošanās brīvība un pulcēšanās brīvība. Šīs pamattiesības ir ietvertas Krievijas konstitūcijā, un mēs sagaidām, ka tās tiks aizsargātas,” uzsvēris ES ārlietu dienests.

Protesti Maskavā 2019. gada 27. jūlijā - cilvēku tūkstoši iziet ielās, pieprasot godīgas vēlēšanas

gallery icon
94

“Lai gaidāmās vietējās vēlēšanas būtu patiesi demokrātisks process, ir būtiski svarīgi radīt apstākļus godīgam spēles laukumam un iekļaujošai politiskajai videi,” norādīts paziņojumā.

“Mēs sagaidām, ka Krievijas varasiestādes, rīkojot gaidāmās vietējās vēlēšanas, ievēros Krievijas apņemšanās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ietvaros un citas starptautiskās saistības,” piebildis ES ārlietu dienests.

Jau ziņots, ka Maskavā sestdien opozīcijas protestu laikā policija aizturējusi vairāk nekā 1000 cilvēkus.

Krievijas aktīvistu interneta vietne “OVD-Info”, kas apkopo ziņas par politisku iemeslu dēļ aizturētajiem, vēsta, ka aizturēti 1373 cilvēki.

Savukārt Krievijas Iekšlietu ministrijas Maskavas galvenā pārvalde paziņojusi, ka aizturēti 1074 cilvēki.

Starp aizturētajiem ir opozicionārs Iļja Jašins, publicists Viktors Šenderovičs un laikraksta “Novaja gazeta” žurnālists Iļja Azars.

Aizturētajiem draud administratīvais sods par piedalīšanos nesankcionētos protestos.

Tomēr plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka daudzi aizturētie atbrīvoti bez administratīvo protokolu noformēšanas.

Mediji arī ziņo, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama vairāk nekā 70 cilvēkiem, kas cietuši protestu izklīdināšanas laikā.

Krievijas opozīcija sestdien Maskavā pie mērijas un Trubnajas laukumā rīkoja nesankcionētas protesta akcijas pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus septembrī paredzētajām galvaspilsētas domes vēlēšanām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās