foto: REUTERS/SCANPIX
Masu protesti Maskavā: aizturēti vairāk nekā 930 cilvēku
2019. gada 27. jūlijs, 15:41

Masu protesti Maskavā: aizturēti vairāk nekā 930 cilvēku

Jauns.lv / LETA

938 cilvēkus, ziņo nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas veic politieslodzīto uzskati. Vienlaikus mediji ziņo, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama vairāk nekā 70 cilvēkiem, kas cietuši demonstrāciju izklīdināšanas laikā.

Protesti Maskavā 2019. gada 27. jūlijā - cilvēku tūkstoši iziet ielās, pieprasot godīgas vēlēšanas

gallery icon

Saskaņā ar iekšlietu ministrijas datiem uz nesankcionēto akciju bija ieradušies apmēram trīsarpus tūkstoši cilvēku.

Aizturēšanas sākās jau pāris stundas pirms plānotā akcijas sākuma plkst.14, un mediji ziņo, ka bieži tikuši aizturēti arī nejauši garāmgājēji.

foto: REUTERS/SCANPIX

Jau no rīta gar mēriju izvietoti ļoti lieli policijas spēki un norobežojumi.

Garāmgājējiem policisti paskaidroja, ka Tveras iela, kur atrodas daudzi pilsētnieku un tūristu iecienīti restorāni, izstāžu zāles un veikali, esot slēgta.

foto: AFP/Scanpix

Jau neilgi pēc akcijas sākuma policija lielāko daļu protestētāju atspieda mazākās šķērsielās, kur brīžiem izcēlās nelielas sadursmes, un kārtības sargi lika lietā stekus un elektrošoka ierīces.

Ir ziņas par vismaz diviem cietušajiem.

foto: EPA/Scanpix

Tikmēr paralēlajās ielās mērijas apkārtnē protesta akcija turpinās.

Vienlaikus mediji ziņo, ka akcijas laikā traucēti mobilo tālruņu un interneta sakari.

foto: AFP/Scanpix

Neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj", kas tiešajā ēterā atspoguļo akcijas norisi ziņo, ka tikko tā redakcijā ieradusies policija.

Iepriekš policija ieradās Navaļnija interneta televīzijas kanāla redakcijā un pārtrauca tā raidījumus.

foto: AFP/Scanpix

Varasiestādes atkārtoti paziņojušas, ka šodien paredzētā nesankcionētā akcija esot nelikumīga, un Maskavas mērs aicinājis pilsētniekus tajā nepiedalīties, brīdinot, ka tās laikā esot plānotas "provokācijas".

Pagājušās nedēļas nogalē, protestējot pret atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus, Maskavā uz varasiestāžu sankcionētu mītiņu pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, un tas izvērtās par plašāko protesta akciju, kādu Krievijas galvaspilsēta pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Opozīcijas līderis Alekseja Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27.jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

foto: REUTERS/SCANPIX

Taču Navaļnijs šonedēļ tika aizturēts, un kārtējo reizi viņam piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju.

Savukārt vairāku nereģistrēto kandidātu mājās un to kampaņas štābos veiktas kratīšanas, bet viņi paši izsaukti uz nopratināšanām izmeklēšanas komitejā saistībā ar jaunierosināto krimināllietu par vēlēšanu komisijas "darba traucēšanu", kas izpaudusies opozīcijas aktīvistiem sarīkojot pie Maskavas vēlēšanu komisijas mītnes vairākus piketus un nesankcionētus mītiņus.

Arī naktī uz sestdienu kratīšanas turpinājās, un tiek ziņots, ka pirms paredzētās protestu akcijas aizturēts viens no pazīstamākajiem nereģistrētajiem kandidātiem Iļja Jašins, kurš šobrīd ir municipālās padomes priekšsēdētājs vienā no Maskavas rajoniem.

Aizturēts arī Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs, kā arī nereģistrētie neatkarīgie kandidāti Dmitrijs Gudkovs un Jūlija Gaļamina.

Pēc kratīšanas Korupcijas apkarošanas fondā un nopratināšanu Izmeklēšanas komitejā aizvesti arī vismaz divi tā darbinieki.

Sestdienas pusdienlaikā tika aizturēta arī Navaļnija līdzgaitniece Ļubova Soboļa, kas protestējot pret atteikumu reģistrēt viņu kā kandidāti, pieteikusi badastreiku. Viņa, nepaskaidrojot aizturēšanas iemeslus, nogādāta tiesā.

Dažiem nereģistrētajiem kandidātiem slapstoties tomēr izdevies nokļūt līdz protesta akcijas norises vietai, kur arī viņi dienas gaitā tikuši aizturēti.