foto: REUTERS/SCANPIX
Bulgāru prezidents aptur iznīcinātāju pirkšanu par 1 miljardu eiro
Bulgārijas prezidents uzliek veto līgumam par iznīcinātāju F-16 iegādi.
2019. gada 23. jūlijs, 23:25

Bulgāru prezidents aptur iznīcinātāju pirkšanu par 1 miljardu eiro

Jauns.lv / LETA

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs otrdien uzlicis veto līgumam ar ASV par astoņu reaktīvo iznīcinātāju F-16 iegādāšanos par 1,256 miljardiem dolāru (1,1 miljardu eiro), kā iemeslu minot nepietiekamās debates pirms vienošanās apstiprināšanas parlamentā.

"Sakarā ar saīsināto likumdošanas procedūru saglabājas neskaidri vairāki svarīgi jautājumi, tādi kā izmaksas, garantijas, piegādes laiki, sodi, kompensācijas," paziņoja Radevs.

Ņemot vērā līguma stratēģisko nozīmi, tas nav pieņemami, piebilda Radevs.

Saskaņā ar vienošanos Bulgārijas valdība no ASV iepirks astoņus iznīcinātājus F-16 saviem gaisa spēkiem. Līgums ietver arī raķetes, apmācību un atbalstu.

Aizsardzības ministrija jau ir parakstījusi līgumu un jaunās lidmašīnas paredzēts piegādāt no 2023.gada vidus līdz 2024.gada sākumam.

Parlaments pagājušajā piektdienā ratificēja līgumu paātrinātā procedūrā, kas ļāva izvairīties no debatēm starp diviem balsojumiem.

Parlamentam tagad būs jārīko debates un vēl viens balsojums par līgumu. Sagaidāms, ka parlaments to atkal atbalstīs un šoreiz Radevam tas būs jāapstiprina.

Balkānu valsts nolēmusi aizstāt novecojošos, vēl PSRS ražotos iznīcinātājus MiG-29, kā arī uzlabot atbilstību NATO standartiem.

Līgums par uzņēmuma "Lockheed Martin" lidmašīnu F-16 iegādi ir Bulgārijas lielākais militārais pirkums kopš komunistiskā režīma krišanas pirms 30 gadiem.

Bulgārija ir NATO dalībvalsts kopš 2004.gada, bet tās bruņojums lielākoties ir ražots Krievijā.