foto: Ekrānuzņēmums
"Vovačka, tu esi smirdīgs okupants..." Gruzijas TV raidījuma vadītājs tiešraidē rupji nolamā Vladimiru Putinu
"Rustavi 2" žurnālists Giorgi Gabunia savā šovā "P.S." rupjiem vārdiem nolamāja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.
Pasaulē
2019. gada 8. jūlijs, 10:40

"Vovačka, tu esi smirdīgs okupants..." Gruzijas TV raidījuma vadītājs tiešraidē rupji nolamā Vladimiru Putinu

Jauns.lv

Gruzijas privātās raidorganizācijas "Rustavi 2" diktors Giorgi Gabunia savā šovā "P.S." krievu valodā rupji nolamāja un apvainoja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Sveiciena laikā Gabunia Krievijas prezidentu nolamāja rupjiem vārdiem un paziņoja, ka "uz skaistās Gruzijas zemes nav vietas tādam radījumam un kroplim kā tu."

"Tu esi smirdīgs okupants, ej d**** Valoģa, kopā ar saviem vergiem, " paziņoja moderators.

foto: Ekrānuzņēmums
"Rustavi 2" žurnālists Giorgi Gabunia savā šovā "P.S." rupjiem vārdiem nolamāja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Viņš piemin arī Putina māti un novēl viņa vecākiem degt elles ugunīs.

Vadošie Gruzijas politiķi šo žurnālista soli nodēvējuši par "ļoti bīstamu provokāciju".

"Rustavi 2" vadība ir norobežojusies no Gabunias paziņojuma, paziņojot, ka žurnālista nodomi viņiem nav bijuši zināmi.
Izteikt viedokli, kā to izdarīja Gabunia ir absolūti nepieņemami, paziņoja "Rustavi 2" direktors Nika Gvaramia.

Gruzijas premjerministrs Mamuka Bakhtadze paziņojis, ka redzētais TV bijusi provokācija, kas Gruzijā apdraud mieru un drošību.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili paziņoja, ka Gabunijas solis apdraud valsts stabilitāti un drošību.

Parlamenta vice-spīkere Tamāra Čogošvili šo paziņojumu nodēvējusi par "pretīgu".

Arī daudziem opozīcijas locekļiem šis paziņojums nav paticis.

Tomēr Gruzijas Eiropas opozīcijas loceklis Sergi Kapanadze sacīja, ka "nolādot raidorganizāciju un nodēvējot Gabunia uzvedību par prokrievisku arī neesot pareizi."

Gruzijas žurnālistikas ētikas hartā teikts, ka Gabunia paziņojums kaitē gan "Rustavi 2", gan citiem Gruzijas medijiem, kas samazina uzticēšanos un cieņu pret plašsaziņas līdzekļiem.
Pie raidorganizācijas ofisa pulcējas cilvēki, kuri apgalvo, ka TV kanāls radījis kara draudus un apdraudzējis ikviena Gruzijas pilsoņa drošību.

Gabunia paziņojums nācis neilgi pēc tam, kad Tbilisi izraisījās plaši protesti sakarā ar Krievijas Valsts domes delegācijas viesošanos.

Cilvēkus sadusmoja, ka komunistu deputāts Sergejs Gavrilovs ieņemēma parlamenta spīkera vietu un veica uzrunu Gruzijas parlamenta plenārsēžu zālē.

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

Spilgtas ainas no Krievijas prezidenta un izslavēta mačo Vladimira Putina ikdienas

gallery icon

Gruzīni neaizmirst

Neizturēja gruzīnu deputāts Akakijs Bobohidze – viņš uzlēja ūdeni Gavrilovam, saukdams, lai vācas prom no šīs valsts: “Es nogalināju jūsējos! Nogalināju un nogalināšu! Abhāzijā!” Abhāzija nosaukusi Bobohidzi par kara noziedznieku.

Gruzīniem joprojām ir labā atmiņā īsais, bet asiņainais Krievijas iebrukums 2008. gadā. Gavrilovs atbalsta ar Krievijas militāru atbalstu atšķeltās Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību, kuru atzinusi tikai Maskava un vēl dažas valstis. Ielās izgāja tūkstošiem protestētāju, pieprasot parlamenta ārkārtas vēlēšanas un drīz arī iekšlietu ministra Giorgija Gaharijas atkāpšanos, prasot atbildību par demonstrantu izklīdināšanu ar asaru gāzi un gumijas lodēm. Viņi mēģināja ieņemt parlamentu, taču policija noturēja perimetru, cieta ap 240 nemiernieku un 80 likumsargu. Dažiem ievainotajiem vajadzēja veikt operāciju.

Vietu parlamentā sola visiem

Gruzijas parlamenta spīkers Iraklijs Kobahidze atkāpies no amata. Cenšoties nomierināt protestētājus, valdošās partijas Gruzīnu sapnis līderis Bidzina Ivanišvili sola plaša mēroga politisko reformu. Nākamgad paredzētās parlamenta vēlēšanas pilnībā notikšot pēc proporcionālās sistēmas, kas ir viena no galvenajām protestētāju prasībām. Pašlaik no 150 deputātiem 77 ievēlē pēc proporcionālā principa jeb vēlēšanu sarakstiem, bet 73 – vienmandāta apgabalos pēc mažoritārā principa. Protestētāji uzskata, ka pašreizējā sistēma ir izdevīga partijai Gruzīnu sapnis. Nebūšot vairs nekādas barjeras iekļūšanai parlamentā, pašlaik partiju sarakstiem tāpat kā Latvijā jāpārvar 5% barjera. “Mums būs parlaments, kurā būs visi politiskie spēki,” teic valdošās partijas līderis.

Putins aizliedz lidojumus uz Gruziju

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nākamajā dienā pēc protestu sākšanās parakstīja dekrētu, ar kuru Krievijas aviosabiedrībām no 8. jūlija aizliegti lidojumi uz Gruziju. Viņš to pamatoja ar nacionālās drošības apsvērumiem. Putins devis rīkojumu amatpersonām palīdzēt Krievijas pilsoņiem atgriezties dzimtenē no Gruzijas. Gruzijas  aviosabiedrību lidmašīnām vairs nebūs atļauts ielidot Krievijas gaisa telpā. Krievijas Satiksmes ministrija atcerējusies, ka Gruzija kopš 2008. gada esot parādā par aeronavigācijas pakalpojumiem 704 518 eiro. Gaisa satiksme starp abām valstīm bija atjaunota 2010. gadā, divus gadus pēc īsā kara. Kā ierasts šādos gadījumos, Krievijas patērētāju aizsardzības dienests Rospotrebnadzor pēkšņi atklājis, ka pasliktinājusies Gruzijas vīnu kvalitāte, tāpēc veic pastiprinātu kontroli.

Valstis naidojas, bet tūristi brauc

Aģentūras "Aviaport" izpilddirektors Oļegs Panteļejevs atzinis, ka Gruzija ir pieprasīta Krievijas tūristu vidū un krievu lidsabiedrības zaudēs ap 878 miljoniem eiro. Gruzija savus zaudējumus lēš par nepilniem 660 miljoniem eiro. Mazajās viesnīcās vairāk nekā puse klientu ir no Krievijas. Gruzijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Šalva Alaverdašvili iesaka vest krievu tūristus ar bezmaksas autobusiem no Baku (Azerbaidžāna), Erevānas (Armēnija) un Trabzonas (Turcija) lidostām.