foto: AFP/Scanpix
Dienvidkoreja likvidējusi Japānas palīdzības fondu bijušajām karalaika seksa verdzenēm - "komforta sievietēm"
Protestētāji Dienvidkorejā sēž pie pusaudžu meitenes statujas, kas simbolizē bijušās "komforta sievietes", kuras Otrā pasaules kara laikā japāņu karavīriem kalpoja kā seksa verdzenes.
Pasaulē
2019. gada 5. jūlijs, 11:22

Dienvidkoreja likvidējusi Japānas palīdzības fondu bijušajām karalaika seksa verdzenēm - "komforta sievietēm"

Jauns.lv / LETA

Dienvidkoreja oficiāli slēgusi pretrunīgi vērtēto fondu, ko dibināja Japāna, lai palīdzētu bijušajām karalaika seksa verdzenēm jeb tā dēvētajām komforta sievietēm.

Otrā Pasaules kara laikā par karavīru seksa verdzenēm tika padarītas ap 200 000 sieviešu Japānas okupētajās teritorijās. Lielākā daļa šo sieviešu bija no Ķīnas un Korejas.

Šis jautājums joprojām ir sāpīgs Japānas un Dienvidkorejas attiecībās.

Pretrunīgi vērtētais fonds tika izveidots pēc divpusējās vienošanās, ko abas valstis noslēdza 2015.gadā. Japāna pārskaitīja miljardu jenu (7,8 miljonus eiro) kompensācijām upuriem un Seula piekrita atstāt šo jautājumu mierā.

Taču daļa cietušo nebija mierā ar šo vienošanos, norādot, ka Japāna nav saukta pie atbildības par kara laikā nodarīto.

Vienošanos parakstīja toreizējā Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje. Viņas sekotājs amatā, pašreizējais valsts galva Muns Džēins vienošanos nosodīja, un viņa administrācija pagājušā gadā paziņoja, ka atmaksās kompensāciju naudu Japānai.

Dienvidkoreja novembrī paziņoja, ka fonds tiks slēgts, un tiks meklēts "saprātīgs veids", kā rīkoties ar atlikušo naudu, kas saņemta no Japānas.

Dienvidkorejas Dzimumu līdztiesības ministrija piektdien paziņoja, ka fonds oficiāli likvidēts, taču vēl nav izlemts, ko darīt ar naudu no Japānas.

Kopš fonda darbības sākuma 2016.gadā desmitiem upuru vai viņu ģimenes pieprasījuši kompensācijās aptuveni pusi no fonda naudas.

Tikmēr Japāna aicināja Dienvidkoreju pildīt noslēgto vienošanos.

Bijušās "komforta sievietes" Kimas Bok-dongas bēres izvēršas par demonstrāciju Seulas ielās

gallery icon
9

"Dienvidkorejas valdības plāns likvidēt fondu ir pretrunā ar Japānas-Dienvidkorejas vienošanos un ir ārkārtīgi problemātisks. Mēs to esam teikuši vairākkārt," paziņoja Japānas valdības pārstāvis.