foto: AFP/Scanpix
92 gadus vecais Tunisijas prezidents Sabsi izrakstīts no slimnīcas
92 gadus vecais Sabsi ar saviem ārstiem.
Pasaulē
2019. gada 1. jūlijs, 23:51

92 gadus vecais Tunisijas prezidents Sabsi izrakstīts no slimnīcas

Jauns.lv / LETA

Tunisijas prezidents Badži Kaids as Sabsi pirmdien izrakstīts no slimnīcas, kur pirms četrām dienām viņu nogādāja kritiskā stāvoklī, paziņoja prezidenta birojs.

92 gadus vecais Sabsi no militārās slimnīcas Tunisā pirmdienas vakarā devies uz savu rezidenci.

Viņš "ir atveseļojies pēc nepieciešamās ārstēšanas saņemšanas", piebilsts biroja paziņojumā.

Viņa dēls Hafēds Tunisijas prezidenta veselības stāvokli raksturoja kā normālu, solot, ka tuvāko dienu laikā prezidents atsāks pildīt savus amata pienākumus.

Sabsi birojs ceturtdien paziņoja, ka prezidents ir nopietni sasirdzis un viņš nogādāts Tunisas militārajā hospitālī. Prezidenta padomnieks pavēstīja, ka Sabsi atrodas "ļoti kritiskā stāvoklī", noraidot dažu vietējo mediju ziņas, ka prezidents miris.

Slimnīcā Sabsi tika nogādāts dienā, kad Tunisas centrā notika divi pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumi, par kuriem atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts". Uzbrukumos gāja boja policists un tika ievainoti astoņi cilvēki.

Pirmdien drošības spēki tika izvietoti vairākās Tunisas ielās un pie nozīmīgāko institūciju ēkām, kā arī pie pilsētas robežas tika izvietoti kontrolpunkti. Savukārt ASV vēstniecība tika slēgta "drošības apsvērumu dēļ".

Pirmais Tunisijas demokrātiski ievēlētais prezidents Sabsi pie varas nāca 2014.gadā trīs gadus pēc prezidenta Zinelabidīna ben Ali gāšanas tautas nemieros 2011.gadā, kas aizsāka Arābu pavasari virknē valstu.

Nesen viņš paziņoja, ka nepiedalīsies prezidenta vēlēšanās novembrī, jo valsts jāvada jaunākam cilvēkam.

Sabsi 2014.gadā kļuva par pirmo brīvās vēlēšanās ievēlēto valsts galvu kopš Tunisijas neatkarības pasludināšanas 1956.gadā.

Šogad Tunisijā gaidāmas gan prezidenta, gan parlamenta vēlēšanas.

Tunisija tiek uzskatīta par vienīgo demokrātijas veiksmes stāstu pēc 2010.-2011.gada Arābu pavasara tautu nemieriem vairākās arābu valstīs.

Pēdējo gadu laikā Tunisija piedzīvojusi vairākus kaujinieku uzbrukumus. "Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par lielāko daļu no tiem.