foto: AFP/Scanpix
Junkers aizstāv ECB pret Trampa kritiku par manipulācijām ar valūtu
"Nav godīgi uzbrukt centrālajām bankām, ņemot vērā to neatkarību," sacīja Junkers.
Pasaulē
2019. gada 19. jūnijs, 15:42

Junkers aizstāv ECB pret Trampa kritiku par manipulācijām ar valūtu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien aizstāvēja Eiropas Centrālo banku (ECB) pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps institūciju apsūdzēja par manipulācijām ar valūtu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Nav godīgi uzbrukt centrālajām bankām, ņemot vērā to neatkarību," Junkers sacīja centrālo banku konferencē Sintrā, Portugālē.

Tramps otrdien paziņoja, ka "nav godīgi" pret ASV, ka ECB prezidents Mario Dragi norāda uz iespējām samazināt procentu likmes un veikt citus eirozonas ekonomikas stimulēšanas pasākumus, tādējādi veicinot vienotās valūtas vērtības samazinājumu attiecībā pret ASV dolāru un stiprinot Eiropas fondu tirgus.

Vājāks eiro nozīmē, ka Eiropas eksportētās preces kļūst lētākas, kas, kā norādīja Tramps, "negodīgi atvieglo to konkurenci ar ASV" ražotām precēm.

Dragi uz Trampa apsūdzībām atbildēja, sakot, ka ECB "neietekmē valūtu kursu", bet tikai valūtas cenas stabilitātes mērķi ar inflāciju nedaudz zem 2%. Inflācijas eirozonā turpina kristies zem šī līmeņa.

Junkers piebilda, ka "viena no lielākajām centrālās bankas pilnvarām un atbildībām ir virzīt tirgus ar vienkāršu runu".

Tramps savā prezidentūrā ir koncentrējies uz šķietamu netaisnību starptautiskajā tirdzniecības sistēmā pret ASV un ir piedēvējis sev atbildību par ASV ekonomikas labo sniegumu.

Saistībā ar to Tramps nereti kritizējis centrālo banku prezidentus, tostarp ASV Federālās rezervju sistēmas vadītāju Džeromu Pauelu.

ASV centrālā banka pēdējos gados ir paaugstinājusi procentu likmes, bet ECB monetārā politika bijusi ne tik strikta.

"Redzēsim, ko viņš darīs," Tramps atbildēja uz jautājumu, vai apsver Pauela atlaišanu.

Lai gan analītiķi sagaida, ka ASV centrālā banka varētu samazināt procentu likmes, jo ekonomikas rādītāji pavājinās, Trampa iejaukšanās var to bremzēt, lai neizskatītos, ka banka pakļaujas politiskam spiedienam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās