foto: Mikhail Metzel/TASS
Monitorings: Putina laikā politiskās represijas kļūst tikai plašākas un bargākas
2019. gada 18. jūnijs, 19:02

Monitorings: Putina laikā politiskās represijas kļūst tikai plašākas un bargākas

Jauns.lv / LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina laikā politiskās represijas ir kļuvušas par valsts politikas obligātu sastāvdaļu un kļūst aizvien plašākas un bargākas, tā savā monitoringa pārskatā norāda Krievu Pilsoniskās sabiedrības veicināšanas un krievu emigrantu atbalsta asociācija jeb "Arem".

Šīs organizācijas pārstāvji un citi aktīvisti šodien Saeimā iepazīstināja klātesošos deputātus ar represijām, ar kurām saskaras Krievijas pilsoniskā sabiedrība. Tikšanos apmeklēja deputātes Inese Voika (AP), Juta Strīķe (JKP) un Linda Ozola (JKP), kā arī iepriekšējā sasaukuma, 12.Saeimas deputāts Juris Viļums (LRA).

Monitoringa pārskatā, kas sagatavots ar "Borisa Ņemcova fonda brīvībai" atbalstu, norādīts, ka Krievijā tiek vajātas politiskas un sabiedriskas opozīcijas organizācijas un kustības, dažādas reliģiskās savienības, kā arī atsevišķi aktīvisti, disidenti un citādi domājošie.

Vairākos gadījumos vajāšanas ir cieši saistītas ar piederību kādai etniskajai grupai, skaidro organizācijā, norādot uz trīs faktoriem, kas varas iestādēm ļauj īstenot represīvu politiku praktiski bez jebkādiem ierobežojumiem - attīstītu likumdošanas bāzi, praksi un valsts resoriem.

Organizācija iezīmē arī vairākus represiju veidus. Piemēram, federālā kampaņa, kas nozīmē, ka politiskās represijas sāk federālā vadība, vēršoties pret kādu noteiktu politisku, sociālu vai reliģisku grupu, lai nepieļautu tās attīstību vai iznīcinātu to. "Šajā gadījumā reģionālās varas iestādes rīkojas ar maksimālu bardzību un ļoti saskaņoti," norāda "Arem".

Tāpat tiek īstenotas federālās kampaņas, kuras nosaka politiskā dienaskārtība un konkrētā reģiona īpatnības, skaidro aktīvisti. Politiskās represijas reģionos tiek īstenotas gan atbilstoši federālās, gan reģionālās politikās dienaskārtībai, liecina organizācijas veiktais monitorings.

Aktīvisti noskaidrojuši, ka represijas notiek arī konkrētu grupējumu vai ietekmīgu valsts struktūrās strādājošu vai ar tiem cieši saistītu personu interesēs.

"Arem" norāda, ka politisko represiju īstenošanai tiek izmantoti dažādi paņēmieni, tajā skaitā "paplašināti" interpretējot Kriminālkodeksa un Administratīvajā kodeksa pantus, kā arī safabricējot lietas.

Tāpat notiek epizodiski vai regulāri politisko aktīvistu tiesību un brīvību pārkāpumi, spiediena izdarīšana uz viņiem nolūkā radīt sarežģījumus profesionālajā jomā, ģimenes dzīvē vai sadzīvē, liecina veiktais monitorings.

"Arem" pārstāvju un citu aktīvistu tikšanās ar deputātiem šodien noslēdzās ar mudinājumu Latvijas politiķiem šo situāciju aktualizēt Eiropas, tajā skaitā Eiropas Savienības līmenī.