foto: LETA
Lietuvas premjers iztur uzticības balsojumu zaļzemnieku Seima frakcijā
Lietuvas Ministru prezidents Sauļus Skvernelis.
Pasaulē
2019. gada 14. maijs, 23:12

Lietuvas premjers iztur uzticības balsojumu zaļzemnieku Seima frakcijā

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības Seima frakcija otrdien aizklātā balsošanā izteikusi uzticību partijas izvirzītajam premjerministram Sauļum Skvernelim, kurš neiekļuva Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Frakcija arī mainījusi nostāju un atbalsta palikšanu valdības koalīcijā.

Kā žurnālistus pēc gandrīz četras stundas ilgas sēdes informējis zaļzemnieku līderis Ramūns Karbauskis, 46 frakcijas deputāti vienbalsīgi apliecinājuši uzticību Skvernelim. Šo balsojumu lūdza premjers, kurš pats balsošanā nepiedalījās.

"Frakcija uzticas man kā premjeram, un man tas ir ļoti svarīgi. (..) Galvenais, ir pieņemts lēmums, ka frakcija neizstājas no koalīcijas. Tas, kā tiks veidota valdība [pēc prezidenta vēlēšanām], ir cits jautājums," sacījis Skvernelis.

Pēc Karbauska teiktā, par palikšanu koalīcijā iestājušies visi sēdē runājušie deputāti.

"Mēs apspriedāmies, lēmumus par valdību, par koalīciju pieņems partijas padome, (..) bet šodien tika pateikts daudz. Visi sacīja, ka mums jāuzņemas atbildība, jo neviens cits to acīmredzot nedomā darīt," paziņojis partijas priekšsēdētājs, noraidot pieļāvumu, ka frakcija varētu sašķelties.

Viņš arī piebildis, ka pēc vēlēšanām zaļzemnieki varētu parakstīt koalīcijas līgumu ar Lietuvas poļu vēlēšanu akciju-Kristīgo ģimeņu savienību un partiju "Kārtība un taisnīgums". Pašlaik Karbauska vadītajai partijai ir koalīcijas līgums vienīgi ar Sociāldemokrātu darba partiju.

Tomēr vienlaikus partijas vadītājs norādījis, ka galīgo lēmumu par to, vai palikt valdībā, partija pieņems, kad būs ievēlēts jaunais prezidents.

Skvernelis, kas vēlēšanu dienas vakarā neilgi pirms provizorisko rezultātu publiskošanas paziņoja, ka ka 12.jūlijā atkāpsies no premjera amata, otrdien vairs nebija tik kategorisks.

"Rīkošos saskaņā ar konstitūciju, man ir divas iespējas - vai nu nolikt pilnvaras, vai atkāpties. Vienu no tām izvēlēšos," viņš sacījis žurnālistiem.

Lietuvas konstitūcija paredz, ka, stājoties amatā jaunam valsts prezidentam, valdība noliek savas pilnvaras.

Kā ziņots, zaļzemnieku un viņu koalīcijas partneres Sociāldemokrātu darba partijas izvirzītais Skvernelis svētdien notikušajā Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā saņēma 19,67% balsu, kas viņu ierindoja trešajā vietā, liedzot iekļūšanu otrajā vēlēšanu kārtā.

Provizoriskie dati liecina, ka svētdien notikušajā Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā no deviņiem kandidātiem visvairāk balsu saņēmusi bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte (31,21% balsu), kuru izvirzīja parlamenta opozīcijā esošā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas Kristīgie demokrāti", un ekonomists Gitans Nausēda (30,93% balsu), kurš startēja kā neatkarīgais kandidāts. 26.maijā viņi sacentīsies prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.