foto: AP/Scanpix
Brisele nosoda Maskavas lēmumu vienkāršot Krievijas pilsonības piešķiršanu cilvēkiem Donbasā
Doņeckas iedzīvotāja prezidenta vēlēšanu dienā.
2019. gada 25. aprīlis, 17:59

Brisele nosoda Maskavas lēmumu vienkāršot Krievijas pilsonības piešķiršanu cilvēkiem Donbasā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien nosodījusi Maskavu par lēmumu vienkāršot Krievijas pilsonības piešķiršanu okupēto Donbasa rajonu iedzīvotājiem.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni to nodēvēja par Krievijas kārtējo uzbrukumu Ukrainas suverenitātei.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas vienkāršo Krievijas pilsonības piešķiršanu tā dēvēto "Doņeckas tautas republikas" un "Luhanskas tautas republikas" iedzīvotājiem Ukrainas austrumos.

Rīkojumā teikts, ka atsevišķu Doņeckas un Luhanskas rajonu iedzīvotāju iesniegumi par Krievijas pilsonības piešķiršanu jāizskata ne vairāk kā trīs mēnešu laikā. Vienkāršotā procedūra paredz Krievijas pases iegūšanu bez citos gadījumos obligātajiem eksāmeniem un prasības piecus gadus dzīvot Krievijas teritorijā.

"Šāda lēmuma pieņemšanas laiks uzreiz pēc Ukrainas prezidenta vēlēšanām (..) parāda Krievijas nolūkus tālāk destabilizēt Ukrainu un saasināt konfliktu," paziņoja Mogerīni.

ES aicināja Krieviju "atturēties no rīcības, kas ir pretrunā ar Minskas līgumu un kavē valdības nekontrolēto apgabalu reintegrēšanos Ukrainā".

Arī Francija un Vācija šodien nosodīja Maskavas lēmumu, norādot, ka tas grauj Minskas vienošanos.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

2015.gadā Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas līderi Minskā parakstīja vienošanos, aicinot ievērot pamieru Austrumukrainā. Vienlaikus tika paredzēts īstenot dažādus politiskus, ekonomiskus un sociālus pasākumus konflikta izbeigšanai.

Reaģējot uz Putina pieņemto rīkojumu par Krievijas pilsonības piešķiršanas kārtības vienkāršošanu okupēto Donbasa rajonu iedzīvotājiem, Ukrainas jaunievēlētais prezidents Volodimirs Zelenskis ir aicinājis paplašināt starptautiskās sankcijas.