foto: Zumapress/Scanpix
Provizoriskie rezultāti: Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Zelenskis
Pasaulē
2019. gada 21. aprīlis, 20:19

Provizoriskie rezultāti: Ukrainas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Zelenskis

Jauns.lv / LETA

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauja.

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņotie provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc 5,27% protokolu apstrādes.

Pēc šiem rezultātiem, Zelenskis ieguvis 71,9% balsu, bet pašreizējais prezidents Petro Porošenko - 25,79% balsu.

Balsu skaitīšana turpinās.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms trim nedēļām, kurā bija 39 kandidāti, Zelenskis saņēma 30% balsu, bet Porošenko - 16% balsu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi

Ukrainas prezidenta vēlēšanu iecirknis Rīgā

gallery icon

Sola nepievilt vēlētājus

"Paldies visiem ukraiņiem, kuri mani atbalstīja. Paldies visiem ukraiņiem, kuri izdarīja citu izvēli. Paldies visiem ukraiņiem, lai kur viņi arī neatrastos. Apsolu, ka nekad nepievilšu jūs visus," sacīja Zelenskis savā vēlēšanu štābā pēc tam, kad pēc iecirkņu slēgšanas paziņotie nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti liecināja par viņa pārliecinošu uzvaru prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

"Kamēr vēl oficiāli neesmu prezidents, kā Ukrainas pilsonis varu teikt visām pēcpadomju savienības valstīm: paskatieties uz mums - viss ir iespējams!" teica Zelenskis.

Viņš arī solīja nomainīt ģenerālprokuroru Juriju Lucenko un citas amatpersonas.

"Lucenko - tā ir vecā komanda. Mēs iecelsim jaunus cilvēkus, un tas attiecas ne tikai uz Lucenko kungu," sacīja Zelenskis.

Viņš solīja samazināt prezidenta administrāciju un teica, ka nevēlas strādāt tās pašreizējās telpās.

Zelenskis arī norādīja, ka sarunas "Normandijas formātā" tiks turpinātas, taču "Minskas formātu" nepieciešams pārstartēt.

"Mēs jebkurā gadījumā darbosimies "Normandijas formātā". Mēs turpināsim Minskas procesu. Mēs to pārstartēsim. Domāju, ka mums būs kadru izmaiņas," teica Zelenskis. Viņš arī uzsvēra, ka pašlaik galvenais uzdevums ir panākt uguns pārtraukšanu Donbasā.

Zelenskis arī solīja darīt visu iespējamo, lai Krievijas sagūstītās Ukrainas militārpersonas atgrieztos dzimtenē.

Atbildot uz jautājumu par iespējamām kadru izmaiņām bruņoto spēku ģenerālštābā, Zelenskis sacīja: "Kas attiecas uz ģenerālštābu, mums ir ļoti nopietni cilvēki, kuriem ir autoritāte armijā. Tie ir pašreizējie ģenerāļi, jūs noteikti viņus redzēsiet. Man nav tiesību viņus nosaukt - ar viņiem ir vienošanās, tas ir ļoti nopietns stāsts."

Zelenskis izvairījās no atbildes uz jautājumu, vai plāno nomainīt aizsardzības ministru Stepanu Poltoraku.

foto: Zumapress/Scanpix
Petro Porošenko.

Savukārt vēlēšanās zaudējušais pašreizējais prezidents Petro Porošenko savā štābā paziņoja, ka, lai gan nākammēnes viņam jāatstāj prezidenta amats, viņš neaizies no politikas, jo uzskata par nepieciešamu aizstāvēt valsts Eiropas un eiroatlantisko stratēģiju.

"Es palieku politikā, cīnīšos par Ukrainu, un vēlos paskaidrot, kāpēc. Jo mūsu komandai ir jāaizstāv tie sasniegumi, kurus mēs kopā ar ukraiņu tautu atkarojām ārkārtīgi smagos apstākļos šajos piecos gados," sacīja Porošenko.

Viņš uzsvēra, ka jāaizstāv Eiropas un eiroatlantiskā stratēģija, "tās robežas, uz kurām mēs izgājām šajos piecos gados, un kuras tagad diemžēl ir apdraudētas".

"Mūsu komanda tās aizstāvēs. Mūsu komanda aizstāvēs kursu uz dalību Eiropas Savienībā un NATO,"  teica Ukrainas prezidents.

"Un, ja netiks īstenotas parakstītās Minskas vienošanās, tostarp tās neīstenos Ukraina, mūsu komanda aizstāvēs [Krievijai noteikto] sankciju režīma turpināšanu," piebilda Porošenko.

Viņš solīja, ka nodrošinās spēcīgu opozīciju Zelenskim, taču atbalstīs nākamo prezidentu, ja viņa rīcība atbildīs Ukrainas interesēm.

Vēlāk sava priekšvēlēšanu štāba preses centrā Porošenko, runājot ar ārzemju žurnālistiem, aicināja starptautisko sabiedrību atbalstīt Ukrainas valsts eiroatlantisko kursu, ņemot vērā nenoteikto situāciju, kāda Ukrainā izveidojusies pēc Zelenska uzvaras prezidenta vēlēšanās.

"Gribu aicināt starptautisko sabiedrību palīdzēt Ukrainai saglabāt izvēli, kuru Ukraina izdarījusi, saglabāt kursu uz ES un NATO. Lūdzu, palieciet kopā ar Ukrainu, neskatoties ne uz ko!" mudināja Porošenko.

Viņš sacīja, ka prezidenta vēlēšanu rezultātu dēļ Ukraina nonākusi nenoteiktā situācijā, kuras attīstību grūti prognozēt.

"Mēs redzam ļoti lielu jautājuma zīmi attiecībā uz Ukrainas kursu uz ES un NATO. Mēs saprotam, ka Kremlī tagad var priecāties par vēlēšanu rezultātiem, jo var uzskatīt, kad tad, kad pie varis nāks jauns nepieredzējis prezidents, Ukraina nokļūs Krievijas ietekmes sfērā," teica Porošenko.